Antena 3 CNN Actualitate Risipă de bani publici la primării. Ce sume s-au cheltuit ilegal

Risipă de bani publici la primării. Ce sume s-au cheltuit ilegal

Risipă de bani publici la primării. Ce sume s-au cheltuit ilegal
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Feb 2016   •   13:08
Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală cum primarii unor comune izolate cheltuiesc sume exorbitante fără noimă, în timp ce localnicii se zbat în sărăcie. Spre exemplu, la Câlnic, într-o comună de la lângă Târgu-Jiu, angajaţii au încasat sporururi de solicitare neuropsihică, pe lângă multe altele. Primarul spune că este normal din moment ce salariaţii săi lucrează, de multe ori, cu oameni cu probleme psihice.
 
Oamenii din localitate sunt revoltaţi de risipă, dar şi din cauza edilului, care-i vede cu probleme psihice. Primăria Câlnic a plătit peste 157.000 de lei pentru sporuri de solicitare neuropsihică, confidenţialitate şi fidelitate.
 
În altă localitate din Gorj, Negomir, primarul a cheltuit sume mari pe băuturi răcoritoare, prăjituri şi flori.
 
Şi la alte primării, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli de natură penală. De exemplu, primăria din Alimpeşti a dispus plata unor lucrări fictive, folosindu-se de banii acordaţi de Guvern din Fondul de Investiţii.
 
Mai multe primării din ţară au acordat ilegal sporuri salariaţilor. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, angajații Consiliului Judeţean Brașov ar fi primit, timp de şapte luni, sporuri de aproape 840.000 de lei. 
 
Totul se întâmpla în timp ce Primăria Reşiţa a prejudiciat bugetul oraşului cu 3,5 milioane de lei, după ce a angajat o firmă de avocatură, deşi nu era necesar. 
 
La Primăria Cluj-Napoca, s-ar fi acordat sporuri tuturor angajaţilor pentru contribuţia lor la recuperarea datoriilor către primărie, deşi nu toţi salariaţii aveau atribuţii în domeniu. 
 
Suma totală depăşeşte 13 milioane de lei. 
 
Şi primăriile din Gorj au cheltuit ilegal peste 5 milioane de lei între 2012 şi 2015 pe sporuri ilegale, cum ar fi cele de solicitare neuropsihică sau sporuri de confidenţialitate şi fidelitate. 
 
Cea mai mare sumă a fost cheltuită ilegal de Primăria Turceni, unde s-au plătit peste 358.000 de lei pentru sporul de dispozitiv sau de dificultate. 
 
 

×
Subiecte în articol: bani publici Curtea de Conturi
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close