Antena 3 CNN Actualitate România, în alertă din cauza Turciei. Consiliul Suprem de Apărare al Țării a fost convocat săptămâna viitoare

România, în alertă din cauza Turciei. Consiliul Suprem de Apărare al Țării a fost convocat săptămâna viitoare

România, în alertă din cauza Turciei. Consiliul Suprem de Apărare al Țării a fost convocat săptămâna viitoare
Sursa foto: Foto: presidency.ro
22 Iul 2016   •   17:41

Criza din Turcia, care se prelungeşte, pune pe jar toate autorităţile din România. CSAT va discuta problema marţi.

Preşedintele CSM a avut o poziție publică faţă de represiunile la care sunt supuşi magistraţii din Turcia iar ministerul Educaţiei transmite că nu are de gând să închidă nicio instituţie din reţeaua de şcoli Lumina, finanţată de Fetullah Gullen, cât timp acestea au toate acreditările cerute de statul român.

Reporterul Antena 3 Diana Lazăr explică:

Teodor Meleșcanu, fost șef SIE, a explicat ce este starea de alertă din Turcia:

„Definirea poziției oficiale a României față de ceea ce se întâmplă în Turcia. Vorbim de o parte în care se recunoaște că a avut parte o tentativă de lovitură de stat și o a doua parte, care va trebui să fie, cred eu, și un mesaj ca această stare de urgență să ia sfârșit cât mai repede, măsurile să fie cât mai echilibrate. Evident, Erdogan este un președinte legitim. În toate țările, starea de urgență este stabilită prin legi și conține o paletă foarte largă de măsuri care pot fi luate. Toate acestea se fac într-o situație juridică în care nu se mai aplică legile, ci doar ordonanțele.”

La rândul său, Claudiu Săftoiu, de asemenea fost șef SIE, a explicat că România trebuie să învețe să se apere și singură, în contextul în care Turcia începe să își schimbe gândurile față de Europa.

“România nu are de făcut decât să aștepte să vadă care sunt evoluțiile în următoarele zile. Nu este suficient să facem parte dintr-un club, este nevoie să știm că dincolo de beneficiile de securitate ale acestei alianțe, o apărare și o înzestrare a armatei, într-o măsură care să acopere în totalitate nevoile românești este mai actuală ca oricând. Lucrul pe care trebuie să îl învățăm acum este să ne apărăm singuri, pentru că, iată, un aliat formidabil la Marea Neagră, cum este Turcia, nu mai vorbește pe același ton. Nu mai vorbim despre briza rece venită de peste ocean, unde sunt alegeri prezidențiale și un candidat poate produce surprize chiar și pentru România.”

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close