Antena 3 CNN Actualitate Românii ar putea să plătească facturi triple la întreţinere. Subvenţiile pentru încălzire nu mai apar în programul de guvernare

Românii ar putea să plătească facturi triple la întreţinere. Subvenţiile pentru încălzire nu mai apar în programul de guvernare

Milioane de români din toate marile oraşe, care încă mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, ar putea să plătească preţul întreg la gigacalorie, ceea ce înseamnă facturi triple la întreţinere, pentru încălzire şi apă caldă. 

Românii ar putea să plătească facturi triple la întreţinere. Subvenţiile pentru încălzire nu mai apar în programul de guvernare
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de M.Z.    |    11 Feb 2020   •   11:15

Totul se întâmplă pentru că Ministerul Energie lucrează la un proiect de lege prin care va fi definit consumatorul vulnerabil. 

Conform unor surse, doar cei care au venituri sub un prag ce va fi stabilit de Guvern vor mai primi ajutorul de la buget. Ei vor fi consideraţi consumatori vulnerabili şi vor primi subvenţie pentru încălzire, iar automat vor plăti mai puţin. 

Restul vor plăti valoarea reală a gigacaloriei, ceea ce înseamnă facturi duble. Doar în Bucureşti, peste 1,5 milioane de oameni ar fi afectaţi de această măsură. 

Acum, în toate oraşele unde mai există sistem centralizat de încălzire, o parte din factură e achitată din bugetul local cu bani de la Guvern.

"În prezent, România risipeşte foarte multă resursă energetică, iar protecţia socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu îşi pot plăti facturile la energie să fie identificaţi şi ajutaţi mai mult decât în prezent. Modul de lucru de până acum, prin care toată populaţia României primeşte subvenţie, trebuie să înceteze", scrie în programul de guvernare.

Apa caldă și căldura ne vor arde la buzunare

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close