Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Adevărul despre cuptoarele cu microunde. Cât de sigure sunt pentru prepararea alimentelor?

Adevărul despre cuptoarele cu microunde. Cât de sigure sunt pentru prepararea alimentelor?

Adevărul despre cuptoarele cu microunde. Cât de sigure sunt pentru prepararea alimentelor?
Sursa foto: Foto: Pixabay
12 Ian 2017   •   17:06

Aproape nelipsit astăzi din majoritatea bucătăriilor, cuptorul cu microunde este totodată şi unul dintre cele mai controversate obiecte electrocasnice. Acesta funcţionează pe baza microundelor, un tip de radiaţie electromagnetică similară cu undele radio şi cu lumina infraroşie, şi, deşi în general este considerat sigur pentru sănătate, în mediul public circulă numeroase informaţii potrivit cărora micul 'instrument magic' ce ne încălzeşte sau ne prepară mâncarea în mod rapid şi comod nu ar fi de fapt benefic. Însă, potrivit The Conversation, nu există nici un studiu care să susţină presupusele pericole ale gătitului la microunde.

Principalul argument negativ adus metodei de preparare a hranei în cuptorul cu microunde este că radiaţiile emise de acesta ar distruge nutrienţii. Însă, după cum subliniază sursa citată, orice alimente crude care trec printr-un proces termic - de încălzire sau de răcire - suferă o modificare a proprietăţilor, atât fizice cât şi chimice şi nutriţionale.

Combinaţia optimă între timpul de preparare şi temperatura utilizată poate ajuta la conservarea majorităţii substanţelor nutritive îmbunătăţind în acelaşi timp gustul, textura şi culoarea hranei. Spre exemplu, alimentele cu risc mare pentru sănătate, în cazul în care nu sunt gătite suficient, precum carnea, peştele şi ouăle, trebuie să fie încălzite la cel puţin 60 de grade Celsius.

În cazul legumelor, gătitul rapid la microunde poate contribui la conservarea unui grup de compuşi chimici benefici, polifenolii - care multiplică proprietăţile antioxidante ale acestor alimente. Un studiu care a comparat legumele fierte la microunde, precum varza, morcovii, conopida şi spanacul, cu cele preparate în oala cu presiune a descoperit că cele din urmă au pierdut mai multe fibre insolubile - benefice pentru sistemul digestiv.

Un nutrient-cheie care este de obicei distrus în timpul preparării termice este vitamina C, însă fierberea prin metoda convenţională a legumelor duce la pierderea unei cantităţi mai mari de nutrienţi din cauza apei utilizate în timpul acestui proces. Prin urmare, prepararea rapidă în cuptorul cu microunde poate contribui la o mai bună reţinere a vitaminei C în legume, mai arată sursa citată.

Un alt argument adus împotriva metodei de gătit la microunde este că aceasta ar conduce la apariţia cancerului. Unii dintre cei mai studiaţi compuşi cauzatori de cancer, aminele heterociclice (HCA), se formează de obicei în timpul preparării alimentelor bogate în proteine, cum ar fi carnea şi peştele, şi au mai multe şanse să apară atunci când acestea sunt gătite un timp îndelungat, la temperaturi înalte. Potrivit unor cercetători, în puiul gătit la temperaturi înalte în cuptorul cu microunde se formează cantităţi mai mari de HCA în comparaţie cu metoda de gătit în tigaie, pe grătar sau la cuptor, însă, nici o cercetare nu a susţinut sau arătat o asociere între consumul regulat de pui gătit la cuptorul cu microunde şi apariţia cancerului. O cercetare recentă a demonstrat că peştele fript pe grătar conţine mai mult HCA decât cel gătit la microunde. În plus, HCA nu au fost detectate deloc în carnea de vită preparată în cuptorul cu microunde. De asemenea, folosirea acestuia pentru decongelarea cărnii de vită şi pentru reîncălzirea timp de câteva minute a oricărui tip de carne preparată anterior nu conduce la formarea unui număr mai mare de HCA.

Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre ambalajele utilizate pentru încălzirea sau prepararea alimentelor la microunde deoarece există dovezi potrivit cărora unele dintre substanţele chimice din plastic pot migra în hrană, lucru asociat cu o creştere a riscului de cancer. Pentru aceasta, se recomandă folosirea exclusivă a ambalajelor din plastic ce poartă un simbol ce atestă să sunt sigure pentru cuptoarele cu microunde.

În ceea ce priveşte capacitatea microundelor de a distruge bacteriile periculoase din hrană, este important ca în timpul preparării să se asigure o distribuţie egală a acestora pe întreaga suprafaţă a alimentelor - prin amestecare şi utilizarea unor porţii mici - şi să se folosească o temperatură peste 60 de grade Celsius. Totuşi, în cazul în care alimentele sunt contaminate cu toxine produse de bacterii acestea pot să nu fie eliminate prin gătire - lucru valabil şi în cazul altor metode, iar singura măsură de protecţie împotriva lor rămâne asigurarea unor condiţii optime de depozitare a alimentelor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: microunde electrocasnice
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close