Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Avestismentul medicilor! Dacă observați astfel de pete pe piele trebuie să mergeți de urgență la spital

Avestismentul medicilor! Dacă observați astfel de pete pe piele trebuie să mergeți de urgență la spital

Avestismentul medicilor! Dacă observați astfel de pete pe piele trebuie să mergeți de urgență la spital
Sursa foto: Foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru
22 Apr 2018   •   15:01

Medicii trag un semnal de alarmă. Dacă aveți astfel de peste pe piele, este posibil să aveți eritem sub formă de țintă. Este primul stadiu al bolii Lyme.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că mușcăturile de căpușe pot fi periculoase.

1. La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borrelioză).
2. Boala Lyme poate fi recunoscută uşor în primul stadiu.
3. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimenisiuni variabile.
4. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața. 
5. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la ţintă: un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roşie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.
6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați). 
7. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru boala
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close