Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Viețile a sute de bolnavi, în pericol. Însănătoşiţi din pix de CNAS, ei nu mai primesc tratament. ”M-au scos mai sănătoasă decât eram”

Viețile a sute de bolnavi, în pericol. Însănătoşiţi din pix de CNAS, ei nu mai primesc tratament. ”M-au scos mai sănătoasă decât eram”

Viețile a sute de bolnavi, în pericol. Însănătoşiţi din pix de CNAS, ei nu mai primesc tratament. ”M-au scos mai sănătoasă decât eram”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
11 Feb 2016   •   11:00
Sute de pacienţi cu forme grave de hepatita C au fost excluşi din programul de terapie cu interferon-free după ce, în urma analizelor impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au aflat că s-au însănătoşit, ca prin minune, peste noapte.

Loteria bolnavilor a pus în pericol mii de vieţi. Pacienţii au declarat pentru Jurnalul Naţional că voucherele în baza cărora îşi pot face testele pentru analize nici măcar nu sunt distribuite medicilor. 
 
Se estimează că, anul trecut, au murit aproximativ 1.000 de pacienţi cu hepatită cronică sau ciroză hepatică, bolnavi care ar fi avut o şansă să trăiască, dacă ar fi avut acces la tratament.
 
Până la începutul lunii februarie, la nivel naţional au fost distribuite 4.837 de vouchere, în condiţiile în care, în România, la nivel naţional, peste 600.000 de oameni suferă de hepatita C în diverse stadii. 
 
 
Pacient: M-au scos mai sănătoasă decât eram
 
”Am avut surpriza să aflu că am valori mult mai mici la fibroscan. În anul 2014, aveam F4 (stadiul cel mai avansat de fibroză - n.n.), iar acum am F1-F2. Mi se pare imposibil aşa ceva, m-au scos mai sănătoasă decât eram când au descoperit boala, neurmând niciun tratament din 2013”, a spus un pacient bolnav de hepatită, potrivit sursei citate.

Și reprezentanții Asociației bolbnavilor de hepatită sunt revoltați de această situație.

”Am primit zeci de astfel de scrisori de la pacienţi, şi anonime, şi cu nume, şi le-am trimis la CNAS. Toate sesizau acelaşi lucru: că se ştiau cu un stadiu mai grav şi acum le-a ieşit mai puţin grav. Sunt unii care au descoperit boala chiar în stadiul F4, alţii care nu au răspuns la tratamentul cu interferon, declaraţi de medici non-responder, alţii care au deja complicaţii (varice esofagiene) şi se simt foarte rău. Cu toate acestea, ies cu fibroză F3. Cineva ar trebui să ia atitudine, să vadă ce se întâmplă”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.
 
 
Ce răspunde CNAS
 
Pacienţii susţin că nu au mai primit tratamentul fără interferon, după ce din rezultatul analizelor cerute de CNAS a reieşit că s-au vindecat miraculos, chiar dacă starea unora dintre ei a devenit de fapt mai gravă.
 
Bolnavii s-au mai plâns că au mers la CNAS cu propriile analize, care contraziceau rezultatele, însă reprezentanţii Casei le-au spus că la dosar se acceptă doar analizele cerute de ei. Nici explicaţia oferită de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate pentru Jurnalul Naţional nu face lumină asupra subiectului.
 
”Referitor la gradul de fibroză hepatică, trebuie spus că are o importanţă majoră în ceea ce priveşte managementul afecţiunilor hepatice. Estimarea gradului de fibroză hepatică, la momentul actual, se face prin trei metode: puncţia - biopsie hepatică, fibroscan şi fibromax. Toate cele trei metode prezintă avantaje şi limitări”, se artă într-un comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 
 

×
Subiecte în articol: hepatita
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close