Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se va întâmpla cu preţul alimentelelor dacă organismele modificate genetic vor fi interzise

Ce se va întâmpla cu preţul alimentelelor dacă organismele modificate genetic vor fi interzise

Ce se va întâmpla cu preţul alimentelelor dacă organismele modificate genetic vor fi interzise
Sursa foto: Foto: www.gceadvancelevel.com
01 Sep 2015   •   11:14

Intenția Scoției, și posibil și a Germaniei, de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) ar putea fi o binefacere pentru fermierii care au culturi tradiționale în aceste țări însă în același timp ar putea pune în pericol viitoarele cercetări, susțin analiștii intervievați de CNBC, potrivit Agerpres. La începutul lunii august, Scoția a anunțat că va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar săptămâna trecută Reuters a informat că Germania are de gând să adopte o decizie similară.

Ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producătorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scoția ar putea asista la o creștere a prețurilor, dacă cererea rămâne una puternică iar alte țări fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics. 'Dacă cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic rămâne puternică, atunci producătorii din țări precum Germania și Scoția ar putea asista la o creștere a prețurilor dacă oferta de astfel de culturi scade în urma faptului că alte țări au făcut tranziția spre culturile de organisme modificate genetic', susține Hamish Smith.

Cu toate acestea, interzicerea culturilor de organisme modificate genetic prezintă unele riscuri, a declarat un purtător de cuvânt de la Consiliul Național pentru Știință din Marea Britanie. 'Interzicerea acestei tehnologii este un factor descurajator pentru efectuarea de cercetări, atât cercetătorii cât și investitorii/finanțatorii preferând să lucreze într-un mediu unde tehnologia are șanse mai mari să fie adoptată decât interzisă și astfel că este posibil ca interdicția să afecteze cercetările din Scoția', a declarat purtătorul de cuvânt.

Suprafețele de teren alocate la nivel mondial pentru culturile de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, până la 181,5 milioane de hectare în 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizație non-profit care promovează culturile de organisme modificate genetic.

×
Subiecte în articol: fermieri alimente mancare
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close