Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se întâmplă cu vitaminele când încălzești alimentele în cuptorul cu microunde

Ce se întâmplă cu vitaminele când încălzești alimentele în cuptorul cu microunde

Ce se întâmplă cu vitaminele când încălzești alimentele în cuptorul cu microunde
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ Dave Kennard
de M.Z.    |    30 Iun 2016   •   13:11

Din ce în ce mai mulţi români folosesc cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a găti, încălzi sau dezgheţa alimentele, însă unii îşi pun întrebări privitoare la urmările folosirii acestor cuptoare asupra siguranţei alimentelor astfel încălzite şi chiar la efectele acestora asupra sănătăţii. 

"Este ştiut faptul că microundele sunt formă de energie electromagnetică, generată electronic. Atunci când aceste unde penetrează alimentele, ele produc o rotaţie internă a moleculelor de apă din interiorul alimentului procesat. Această rotaţie determină o frecare între molecule, iar rezultatul este creşterea rapidă a temperaturii (motiv pentru care timpul de încălzire a alimentelor la microunde este mai scurt decât la alte surse de energie). Aşadar, cuptorul cu microunde este comod şi rapid, însă care este impactul pe care-l are acesta asupra valorii nutriţionale a alimentelor, în special a legumelor? Ce se întâmplă cu vitaminele şi mineralele din alimentele astfel procesate termic? Dacă punem această întrebare producătorilor, răspunsul poate fi uşor anticipat: alimentele nu-şi pierd valoarea nutritivă", a afirmat nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit agerpres.ro.

Ea a explicat că există însă şi studii clinice, puţine la număr, care se referă la calitatea alimentelor după procesarea la microunde, toate referindu-se la nocivitatea încălzirii la microunde

Astfel, unul dintre studii explică mecanismul descompunerii şi degradării vitaminelor B12, C şi E din alimentele încălzite în acest tip de cuptor, cercetări efectuate de specialiştii ruşi punând în evidenţă efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiaţie magnetică (microunde). 

Totodată, un alt studiu arată că prin încălzirea în cuptorul cu microunde a laptelui matern anticorpii şi enzimele se distrug. 

"Un studiu efectuat la o clinică din Elveţia a analizat comparativ analizele de sânge ale unor pacienţi care au consumat regulat alimente procesate în cuptorul cu microunde, precum şi pe cele ale unor persoane care au consumat alimente încălzite convenţional. Acest studiu a arătat că: nivelul hemoglobinei (totale şi eritrocitare) a scăzut semnificativ după ingerarea alimentelor încălzite la microunde, leucocitele (globulele albe) au crescut ca număr după digerarea alimentelor prelucrate cu microunde, microundele au afectat structura proteinelor serice, fracţiunea de colesterol (rău) LDL a crescut în raport cu fracţiunea HDL", a arătat nutriţionistul. 

De asemenea, adaugă Lygia Alexandrescu, alte studii au arătat o incidenţă statistică crescută la cancerele de stomac şi colon şi în plus la o degenerare totală a componentelor celulare, datorită alterării substanţelor chimice din compoziţia alimentelor procesate la microunde. 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close