Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mai multe servicii stomatologice decontate de stat

Mai multe servicii stomatologice decontate de stat

Mai multe servicii stomatologice decontate de stat
02 Aug 2016   •   10:55

Numărul serviciilor medicale gratuite acordate pacienţilor este mai mare, începând de ieri, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract Cadru (CoCa) privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017. Unele servicii stomatologice, RMN-ul la sâni şi două tipuri noi de proteze se regăsesc acum pe lista celor decontate de stat. De asemenea, noul CoCa prevede gratuitatea avizelor epidemilogice pentru intrarea în colectivitate a elevilor şi preşcolarilor, anunță Jurnalul Național.

După mai multe amânări, CoCa 2016-2017 a intrat în vigoare la 1 august. În cazul asistenţei medicale primare, este prevăzută acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate și a adeverinţelor medicale pentru preșcolari și elevi. De asemenea, asiguraţii care îşi schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta, se află în arest preventiv sau în spatele gratiilor îşi pot schimba medicul de familie mai devreme de o dată la 6 luni. În cazul serviciilor din ambulator, au fost introduse noi proceduri de diagnostic şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

Totodată, asiguraţii pot beneficia de un nou serviciu somatologic: obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, iar minorilor li se vor putea acorda o consultaţie la 6 luni, faţă de una la 12 luni, ca până acum. Pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică, printre serviciile decontate se introduce şi RMN de sâni, cu sau fără substanţă de contrast.

În cazul asistenţei medicale în spitale, pacienții cu hemofilie din programul național, precum şi pacienții cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală revenirea pentru internare, nu mai trebuie să prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

De asemenea, asiguraţilor li se vor da proteza modulară de gambă cu manşon de silicon şi proteza de deget funcţională simplă, în cazul copiilor cu malformaţii congenitale în vârstă de peste trei ani.

În noul document este redefinite şi durata normală de funcţionare a unui aparat medical. Astfel, pentru aparatura din laboratoarele de analiză durata este cuprinsă între minimum 8 ani şi maximum 12 ani, iar pentru laboratoarele de radiologie imagistică şi medicină nucleară, limita minimă este de 9 ani, iar cea maximă de 15 ani.  

Noul CoCa 2016-2017 prevede şi cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului SIUI și a cardurilor de sănătate, astfel încât asiguraţii să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţi tehnice. Astfel,  din 1 august se introduce raportarea on-line în timp real, iar perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate a fost extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare sau sărbătorile legale.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close