Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicii rezidenţi, umiliţi şi exploataţi de sistem

Medicii rezidenţi, umiliţi şi exploataţi de sistem

Medicii rezidenţi, umiliţi şi exploataţi de sistem
Sursa foto: Foto: pixabay.com
19 Aug 2016   •   08:52

Medicii rezidenţi sunt prost plătiţi, umiliţi de sistem şi exploataţi. Petrec sute de ore în spitale, fac gărzi plătite abia din anul trei de rezidenţiat şi primesc un salariu mai mic decât vânzătorul de la colţul străzii.

Un proiect de lege aflat deja în Camera Deputaţilor încearcă să reglementeze însă plata gărzilor şi în cazul medicilor aflaţi la început de carieră.

Salariul pe care îl câştigă rezidenţii din primii doi ani de facultate abia le ajunge să trăiescă de pe o zi pe alta.

Pentru că legea nu permite în acest moment, toate gărzile pe care tinerii medici le fac până în anul trei, sunt neplătite. Iar un calcul simplu arată că la o medie de șase gărzi pe lună, adunate cu programul de lucru, rezidentii petrec în spital 328 de ore lunar.

Acum, un medic rezident de anul întâi câştigă 1350 de lei, la care se mai adaugă bursa de 670 de lei. Adunat, venitul abia ajunge la 2.000 de lei.
Iar rezidenţii mai au o şansă. O propunere legislativă pentru plata gărzilor e deja în Camera Depuaţilor.

Anual, mii de doctori părăsesc ţara noastră pentru a munci în spitalele din străinătate. Aşa că în momemntul de faţă, unităţile medicale de la noi au un deficit de 13.000 de cadre medicale. Peste 20 de mii au plecat peste hotare. 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close