Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministerul Sănătății, reacție în scandalul imens din sistemul de transplant: ”Finanțarea este continuă, nu există sincope”

Ministerul Sănătății, reacție în scandalul imens din sistemul de transplant: ”Finanțarea este continuă, nu există sincope”

Ministerul Sănătății, reacție în scandalul imens din sistemul de transplant: ”Finanțarea este continuă, nu există sincope”
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Dec 2016   •   16:16

Ministerul Sănătății precizează că nu există niciun motiv pentru ca activitatea de transplant să fie întreruptă, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziție toate resursele necesare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a avut sâmbătă discuții cu principalii responsabili ai activităților de transplant derulate în România.

"În urma informațiilor difuzate astăzi privind o așa-zisă blocare a transplanturilor, Ministerul Sănătății face precizarea că nu există niciun motiv pentru ca această activitate să fie întreruptă. Finanțarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziție toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morții cerebrale sunt cunoscute de ani întregi și nici nu sunt puse în discuție în acest moment", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății remis Agerpres.

Ministerul Sănătății anunță că va demara, săptămâna viitoare, consultări cu specialiștii din domeniul transplantului pentru elaborarea și implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.

"O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul trebuie să fie guvernată de transparentă și reguli elaborate de profesioniști a căror probitate profesională este în afara oricărui dubiu și nu este umbrită de antecedente penale", mai susține Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății face din nou apel la responsabilitate pentru a se evita folosirea activității de transplant ca temă de campanie electorală.

”Alocarea organelor se face la discreția personalităților în domeniul transplantului"

Un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii avea concluzii devastatoare privind modul în care decurgea activitatea de transplant în Romania.

Raportul identifica probleme structurale majore: precum alocarea haotica a organelor, lipsa monitorizarii donatorilor vii si a donatorilor in moarte cerebrala, lipsa personalului specializat. Raportul atragea atentia ca alocarea organelor pentru transplant se face "la discretia personalitatilor in domeniul transplantului". Multe dintre problemele semnalate in 2014 se regasesc si in raportul facut acum o saptamana de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii.

Raportul din 2014 a fost realizat când ministru al Sănătății era liberalul Eugen Nicolaescu.

×
Subiecte în articol: Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close