Antena 3 CNN Actualitate Scandalul de la Operă ia amploare: Balerina Alina Cojocaru şi fostul coordonator al trupei de balet, concediaţi. Dâncu trimite corpul de control

Scandalul de la Operă ia amploare: Balerina Alina Cojocaru şi fostul coordonator al trupei de balet, concediaţi. Dâncu trimite corpul de control

Scandalul de la Operă ia amploare: Balerina Alina Cojocaru şi fostul coordonator al trupei de balet, concediaţi. Dâncu trimite corpul de control
de M.Z.    |    26 Apr 2016   •   14:30

UPDATE 14.30 - Vicepremierul Vasile Dâncu vrea să rezolve scandalul de la Opera Naţională şi a mers să stea de vorbă cu artiştii. 

Dâncu a spus că va trimite Corpul de control la Operă.

Mai multe spectacole au fost anulate în ultimele zile, iar prim-balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, fostul coordonatorul trupei de balet, au fost concediaţi şi nu mai au voie să calce în instituţie. 

UPDATE 11.00 - Fostul director al Operei Naţionale, Tiberiu Soare, a spus marți, la Antena 3, că nu are nicio legătură cu faptul că prim-balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg nu mai au voie să calce în instituţie. 

Tiberiu Soare spune că a fost desemnat de colegii lui să vorbească, duminică seară, în numele angajaţilor, după ce balerinii străini şi o parte dintre dansatorii români au aşteptat pe scenă muzica, însă orchestra a refuzat să cânte. 

”Am văzut în presa aseară, dar n-am nicio legătură. Acesta este un document care poate fi emis de către cineva din conducerea Operei. Cum să organizez eu protestul? Oamenii m-au desemnat în mod direct să vorbesc în numele lor, asta nu înseamnă că am organizat protestul.

N-am instigat pe nimeni la protest. A fost născut din indignarea angajaților. Nu i-am instigat”, a spus Tiberiu Soare, marți, la Antena 3.

----------
Știrea inițială 10.20

Scandalul de la Opera Naţională ia amploare. Prim-balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, fostul coordonator al trupei de balet, au fost concediaţi şi nu mai au voie să calce în instituţie. 

Paznicii instituţiei au fost informaţi printr-o notă de serviciu că nouă angajaţi ai Operei au fost daţi afară sau le-au încetat contractele de muncă şi au devenit indezirabili. 

Numele Alinei Cojocaru a fost trecut cu pixul pe documentul semnat de directorul de resurse umane al Operei Naţionale. 

Şi duminică a fost scandal la Opera Română, după ce balerinii străini şi o parte dintre dansatorii români au aşteptat pe scenă muzica, însă orchestra a refuzat să cânte. 

Vicepremierul Vasile Dâncu va merge marți la Operă să încerce să rezolve aceste probleme. Până acum, trei spectacole au fost anulate.

Comunicat din partea balerinilor Operei Naționale

Vă aducem la cunoştinţă şi punctul nostru de vedere despre atitudinea dirijorului Tiberiu Soare din utlimele săptămâni: a instigat oamenii la proteste (trei la număr). S-a evidenţiat o lipsă de profesionalism enormă din parte orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi a departamentului tehnic, dar şi o lipsă de respect faţă de dansatorii de pe scenă şi faţă de public. I-a ameninţat pe dansatori în timpul scurtului sau mandat de director, spunându-le că, dacă ei nu vor dansa, vor fi concediaţi şi li se va cere prejudiciu pentru daunele aduse spectacolelor şi instituţiei. (...)

Trebuie menţionat refuzul lui de a comunica cu dansatorii străini în limba engleză sub motivul că "vorbim limba română pentru că suntem la Opera Naţională Bucureşti".

Suntem în 2016 şi trăim într-o ţară europeană. Vrem să fim şi noi ascultaţi şi respectaţi. Am pornit pe un drum frumos care ne-a aliniat lângă mari teatre ale lumii.

Şi am fost îndrumaţi şi sprijiniţi de doi mari artişti cărora le datorăm tot respectul şi admiraţia noastră: Johan Kobborg şi Alina Cojocaru.

×
Subiecte în articol: Opera
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close