Antena 3 CNN Actualitate Scandalul tăierilor ilegale de păduri a ajuns într-o nouă etapă

Scandalul tăierilor ilegale de păduri a ajuns într-o nouă etapă

Scandalul tăierilor ilegale de păduri a ajuns într-o nouă etapă
30 Iul 2015   •   18:02

Rapoartele referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier au fost trimise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, ministerul de resort, transmite Agepres. 
'Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni. Reamintim că, în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora', notează sursa citată.

Potrivit Ministerului Mediului, din verificarea stocurilor fizice declarate și a înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează: suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase, recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în aplicația SUMAL, existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența, diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate, raportarea în SUMAL de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.

Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase /SUMAL/ este asigurat de autoritatea publică centrală și răspunde de silvicultură. Principalele obiective ale SUMAL sunt: realizarea de cercetări statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate, practica unitară în evidența gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția operatorilor economici specializați a unei aplicații gratuite, respectiv creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, prin prevenirea și combaterea activităților ilegale, potrivit Agepres.

×
Subiecte în articol: defrisari
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close