Antena 3 CNN Actualitate Secvențial: Marile averi pierdute ale României. Rușii nu dau nimic înapoi

Secvențial: Marile averi pierdute ale României. Rușii nu dau nimic înapoi

Secvențial: Marile averi pierdute ale României. Rușii nu dau nimic înapoi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
29 Mai 2016   •   17:20

Fără să vreau, am făcut un film trist, a spus Lucia Hossu Longin, care a vorbit, la ”Secvențial”, de la Antena 3, despre documentarul realizat împreună cu Institutul Cultural Român despre detaliile controversate ale pierderii istorice de acum un secol: Tezaurul României.

Lucia Hossu Longin a vorbit despre perspectiva sumbră în ceea ce privește recuperarea acestui tezaur, ”un fleac de 93 de tone de aur”, în contextul relațiilor extrem de reci pe care le avem cu Rusia.

”Socotesc că lucrurile sunt extrem de sumbre”, a spus Lucia Hossu Longin, amintind cele mai recente amenințări ale președintelui Vladimir Putin la adresa României.

Lucia Hossu Longin a ținut să sublinieze la Antena 3 că tezaurul ”nu a fost o donație a statului român”, ci un transfer făcut prin tratate care nu pot fi încălcate.

”Răspunsurilor demnitarilor ruși erau îngrozitoare. Timp de 25 de ani pașii făcuți de noi au fost în sensul asta: să recunoască că le-am dat tezaurul și că îl vrem înapoi în numele legilor și normelor internaționale”, a spus Lucia Hossu Longin.

Filmul "Un veac fără tezaur" prezintă toate demersurile făcute de statul român din perioada interbelică până în perioada postcomunistă pentru a recupera tezaurul din subsolurile Moscovei. Este un documentar politic bazat pe mărturiile miniştrilor de externe pe care i-a avut România după 1989.

×
Subiecte în articol: Secvential Rusia Adrian Ursu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close