Antena 3 CNN Actualitate Șerban Nicolae, despre arhiva SIPA: „Unele dintre registre sunt deja distruse”

Șerban Nicolae, despre arhiva SIPA: „Unele dintre registre sunt deja distruse”

Șerban Nicolae, despre arhiva SIPA: „Unele dintre registre sunt deja distruse”
Sursa foto: Foto: Facebook/Serban Nicolae
25 Oct 2017   •   19:48

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, după vizita la arhiva SIPA, că nu crede că mai există registre de acces mai vechi de 5 ani şi a arătat că la acest moment măsurile de securitate par absolut suficiente, fiind mai multe sisteme de securizare.

"A fost o vizită de informare cu privire la spaţiul în care a fost depozitată arhiva, modul de manipulare a documentelor, modul în care se pătrunde în zona respectivă. (...) Ne-am informat asupra modului în care se lucrează în prezent (...). A fost o vizită în zona de securitate, până la uşa sigilată, dincolo de care se află încăperile ce depozitează arhiva SIPA. Ni s-a spus că sunt două camere în care se află asemenea documente. Ele sunt depozitate aparent în ordine sau se lucrează la punerea lor în ordine", a declarat Şerban Nicolae după vizita efectuată la locul de depozitare împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei parlamentare de anchetă care se ocupă de această arhivă.

El a subliniat că arhiva are inclusiv senzori de mişcare şi de alarmare.

"La momentul acesta, că nu avem deocamdată date cu privire la situaţia din trecut, măsurile par absolut suficiente. Există mai multe sisteme de securizare. Dincolo de clasica încuiere a uşilor, există cartele de acces. Toate sunt înlănţuite. Camere de supraveghere, senzori de mişcare, senzori de alarmare, există sistem de alarmare, astfel încât practic e imposibil în momentul de faţă să aibă cineva acces neautorizat, fără ca acest lucru să fie semnalat imediat, fără să se alarmeze imediat factorii în cauză. Ceea ce nu am putut determina la acest moment e dacă aceste măsuri erau valabile şi în 2005, cum se putea pătrunde", a adăugat Şerban Nicolae.

Senatorul a precizat că a identificat şi "celebrul xerox", care nu a fost niciodată în încăperea de depozitare, ci în zona departamentului ANP care gestionează zonele de securitate şi informaţiile clasificate. "El este sigilat, nu am verificat când a fost folosit ultima oară, dacă a fost folosit", a arătat Nicolae.

Senatorul social-democrat a menţionat că a identificat şi "corpul de iluminat care a născut atâtea anecdote", subliniind că acesta "este într-o zonă de securitate clasa I", iar pentru acces este nevoie de aprobare specială.

"Pe lângă sistemele de încuiere, camerele de supraveghere, senzori de mişcare, senzori de alarmare, există şi registre, cartele de acces, care presupun - ceea ce se cheamă în limbaj informativ - logare la intrare, la ieşire. Deci, toate acestea, inclusiv registrele, există acum. Ele însă au o durată stabilită de lege pentru arhivare. Unele dintre ele, însă, sunt deja distruse - cele mai vechi de o perioadă de timp, registre de acces nu cred că mai găsim mai vechi de cinci ani", a mai spus senatorul PSD.

El a subliniat că membrii comisiei parlamentare care se ocupă de arhiva SIPA vor discuta dacă e necesar să viziteze locul unde se află documentele.

"Vom discuta dacă e nevoie să pătrundem dincolo de spaţiul sigilat, acolo unde se află documentele, doar pentru informare. Ne-au fost prezentate de către conducerea ANP şi de către conducerea compartimentului specializat în ceea ce priveşte gestiunea informaţiilor clasificate, a zonelor cu regim special, care sunt măsurile de siguranţă", a spus acesta.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Serban Nicolae Arhiva SIPA SIPA
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close