Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea

Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea

Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea
Sursa foto: foto: captura Antena 3
15 Mai 2019   •   21:28

Fiul marii disidente anticomuniste Doina Cornea a rupt tăcerea.

Leontin Horaţiu Iuhas a explicat, miercuri la "Sinteza Zilei," de ce decis să-l refuze pe președintele Klaus Iohannis și de ce consideră nepotrivit momentul ales de președinte pentru comemorarea eroilor anticomuniști.

"Când i-am scris domnului președinte mi-am ales cu foarte mare grijă un text cât mai decent. Tocmai de aceea, în varianta inițială eu am folosit sintagma "Duminica Orbului" pe care am scos-o din aceste motive ca snu transform acest text într-un fel de parodie. De asemenea, știind că domnul președinte Iohannis este acum un liberal, mă gândeam că a fost doar o scurtă scapare de memorie și sincer mai speram acum când vrea să dreagă busuiocul că această alegere a datei de 20 mai pentru comemorarea martirilor comunismului a fost pentru că în această dată domnul Coposu va împlini 105 ani.

Sau poate s-a gândit că în 30 mai mama mea va împlini 90 de ani. Sau m-am gândit că domnul președinte Iohannis și-a adus aminte că la sfârșitul acestei luni va sosi pe pământ românesc Sanctitatea sa Papa Francisc care va veni să beatifice șapte episcopi martiri greco-catolici. Sau poate s-a gândit că în data de 16 mai, după doi ani de chinuri și torturi în închisoarea Jilava, a murit Fericitul Vladimir Ghika", a spus Leontin Iuhas.

Acesta a subliniat că mesajul său este unul de boicotare a ceremoniei anunțate de Klaus Iohannis.

"Mi s-a reproșat că de ce am făcut această scrisoare publică, pentru că dacă doream să-i spun ceva președintelui puteam să i-o spun foarte frumos prin răspunsul meu pe care să-l trimit la Cotroceni, dar care e rostul?

Păi rostul e acela că părându-mi-se că această invitație nu are chiar scopul pe care aparent l-ar avea, aș fi vrut să atrag atenția - și fac un apel acum la toți cei care sunt în această categorie cu mine, invitați ca și persoane care au suferit în timpul comunismului, să se gândească bine dacă participă sau nu la această manifestare", a adăugat Iuhas.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Klaus Iohannis
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close