Antena 3 CNN Actualitate Situaţie alarmantă! Tablouri de Ştefan Luchian, evaluate la 3, respectiv 4 lei, într-un muzeu din Botoșani

Situaţie alarmantă! Tablouri de Ştefan Luchian, evaluate la 3, respectiv 4 lei, într-un muzeu din Botoșani

Situaţie alarmantă! Tablouri de Ştefan Luchian, evaluate la 3, respectiv 4 lei, într-un muzeu din Botoșani
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
10 Mar 2017   •   09:49

Situaţie alarmantă în mai multe muzee din România. Obiecte de artă, cotate la sute de mii de euro, au fost inventariate la sume infime. La muzeul din Botoşani, două picturi ale lui Ştefan Luchian sunt acum inventariate la 3, respectiv 4 lei. Aceste sume sunt cele rezultate după denominarea de acum 12 ani şi nu au mai fost actualizate nici până azi.

La atât au ajuns să fie inventariate două dintre pânzele semnate de Ştefan Luchian, aflate în patrimoniul autorităţilor din Botoşani. Operele de artă, cotate la zeci de mii de euro la casele de licitații, figurează acum în documentele statului la prețuri de 3 şi respectiv 4 lei. 

S-a ajuns în această situație după denominarea din anul 2005. Atunci, valoare de inventar stabilită la cumpărarea obiectelor de către muzee nu a fost reactualizată, după tăierea a patru zerouri.

Singura șansă ca obiectele din patrimoniul muzeului din Botoșani să fie evaluate corespunzător ar fi clasarea lor la categoria tezaur, în funcție de vechime și importanță. Reprezentanții muzeului botoșănean susțin că nu au bani prevăzuți în buget pentru o astfel de evaluare.

 

×
Subiecte în articol: muzee tezaur
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close