Antena 3 CNN Actualitate Social-democraţii cer demisia ministrului Comunicaţiilor Marius Bostan

Social-democraţii cer demisia ministrului Comunicaţiilor Marius Bostan

Social-democraţii cer demisia ministrului Comunicaţiilor Marius Bostan
Sursa foto: Foto: Facebook
28 Iun 2016   •   22:04

Eurodeputatul PSD Emilian Pavel şi liderul TSD Gabriel Petrea cer premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru afirmaţiile sale referitoare la sistemul de educaţie.

"Considerăm că declaraţiile domnului Bostan, citate astăzi în presă, îl descalifică într-o manieră iremediabilă şi vă solicităm, cu respect, să îi cereţi respectivului individ demisia în cel mai scurt timp. Domnul Bostan probabil că nu ştie, dar dreptul la educaţie gratuită este prevăzut în Constituţia României, pe lângă multe alte tratate şi convenţii europene sau internaţionale la care ţara noastră este parte. Suntem siguri că dumneavoastră ştiţi acest lucru ! De asemenea, este foarte posibil ca domnul Bostan să nu ştie, dar există părinţi care nu îşi pot permite să plătească 100 de lei pe lună pentru un drept fundamental. Poate că domnul ministru ne spune şi ce se va întâmpla cu acei copii", afirmă cei doi reprezentanţi PSD într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

Cei doi afirmă că sunt siguri că declaraţia ministrului Bostan nu reprezintă nici opinia premierului Cioloş şi nici poziţia oficială a Guvernului.

"Ministrul Bostan reuşeşte de asemenea să jignească dascălii, spunând că unii dintre ei îşi bat joc de meseria lor, fapt care ni se pare, dincolo de orice alte comentarii pe care am putea să le facem şi pe care domnul respectiv le merită - pur şi simplu descalificant. Vă rugăm, domnule Prim-ministru, să clarificaţi această afirmaţie. Sperăm, suntem siguri de fapt, că ea nu reprezintă nici opinia dumneavoastră şi nici poziţia oficială a guvernului. Domnul Bostan le cere unor dascăli demisia. Noi credem însă, domnule Prim-ministru, că el este cel care rebuie să plece, în cel mai scurt timp", afirmă cei doi social-democraţi în comunicatul menţionat.

Ei îi cer şefului Guvernului să ia măsuri imediate în privinţa ministrului Bostan.

"Stimate domnule Prim-ministru, avalanşa de prostii emise astăzi de către un membru al cabinetului pe care îl conduceţi vă obligă, în opinia noastră, să acţionaţi de urgenţă. Nu credem că are rost să vă reţinem acum cu argumente evidente, pe care dumneavoastră, prin experienţa naţională şi europeană pe care o aveţi, le ştiţi foarte bine. Ele pot face referire la natura unui drept fundamental, la implicaţiile umane şi sociale ale năstruşniciei domnului Bostan, la faptul că aşa zisa mentalitate comunistă privind învăţământul gratuit este de fapt o practică generalizată la nivel european şi mondial, la faptul că educaţia nu este un serviciu şi la multe altele", mai spun cei doi reprezentanţi PSD.

Unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici, această justificare fiind o imbecilitate, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, într-o conferinţă de specialitate.

"Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că "am salariu mic" e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a spus Bostan.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism.

"Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul "să se dea". Nu avem în partea cealaltă "de unde". Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism", a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că munca ar trebui legată de performanţă şi a subliniat că nu este de acord cu sistemul de salarizare existent în prezent în Educaţie.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close