Antena 3 CNN Actualitate Social Dragobete, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci de Ziua Îndrăgostiților la români

Dragobete, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci de Ziua Îndrăgostiților la români

Dragobete, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci de Ziua Îndrăgostiților la români
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Feb 2018   •   12:05

Dragobete. Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi.

Dragobete. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Dragobete. Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.

Dragobete. De Dragobete nu ai voie să plângi pentru că se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Dragobete. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”.

Dragobete. În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin.

Dragobete. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

Dragobete. În plus, se spune că fetele nemăritate pot, spre exemplu, să îşi pună sub pernă busuioc pentru a-şi visa ursitul.

Dragobete. Peste 50% dintre români celebrează Dragobetele, o sărbătoare autohtonă a dragostei, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
`

×
Subiecte în articol: Dragobete Tradiţii şi obiceiuri
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close