Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Exces de putere: Alertă! Un mare municipiu, ameninţat cu dispariţia din cauza defrişărilor în zona barajului Vidraru

Exces de putere: Alertă! Un mare municipiu, ameninţat cu dispariţia din cauza defrişărilor în zona barajului Vidraru

Exces de putere: Alertă! Un mare municipiu, ameninţat cu dispariţia din cauza defrişărilor în zona barajului Vidraru
Sursa foto: Foto: Facebook/Agent Green
24 Mar 2017   •   22:45

Înainte de 1989, Nicolae Ceauşescu a fost avertizat că Piteştiul va dispărea. Acum se pare că unii chiar îşi doresc asta, după ce în zona barajului Vidraru se defrişează masiv. Jaful este imposibil de oprit pentru că agresorii au protecţie înaltă. 

Ceea ce se omite este faptul că, în cazul în care barajul Vidraru cedează, viitura ar putea inunda Piteştiul. În doar 72 de minute, viitura ar atinge 12 metri în Piteşti. 

Barajul Vidraru este al doilea ca mărime din România şi al cincilea din Europa, iar construcţia a fost începută în 1961 de către Gheorghiu Dej şi finalizată în 1966 de Nicolae Ceauşescu. Investiţia s-a ridicat, la vremea respectivă, la 1,5 miliarde de lei. 

Gabriel Păun, preşedinte Agent Green a vorbit în emisiunea Exces de putere despre cum au început defrişările în zonă. 

„Obiectivul a fost de protecţie a apelor şi a solurilor. Problema a început odată cu retrocedările de păduri când proprietarii privaţi au făcut acolo ravagii şi apoi a început şi statul pe modelul privaţilor. Inculpaţii trimişi în judecată au urmărit să dea o carenţă de legalitate tăierii arborilor. Au venit nişte insecte dăunătoare de exemplu. Apoi s-a demonstrat că toţi copacii tăiaţi erau sănătoşi. Pe noi nu ne-a interesat ce era în camionul acela pe care l-am oprit, ci să atragem atenţia că acolo este o problemă, (…) statul a fost prejudiciat cu trei miliarde de euro, că statul a pierdut 75% din pădurile virgine...şi că se fură în continuare. (…)Maxim 26% din România mai este împădurită. Suprafaţa minimă ar trebui să fie 35-40%”, a declarat Gabriel Păun.

×
Subiecte în articol: Exces de putere Pitești
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close