Antena 3 CNN Actualitate Social Lege propusă împotriva unei buruieni banale. Ce amenzi riscă cei care au în curte așa ceva

Lege propusă împotriva unei buruieni banale. Ce amenzi riscă cei care au în curte așa ceva

Lege propusă împotriva unei buruieni banale. Ce amenzi riscă cei care au în curte așa ceva
Sursa foto: Sursa foto: Wikipedia
24 Apr 2017   •   16:08

Mai mulți deputați și senatori au declarat război unei plante care crește în mod obișnuit pe terenurile neîngrijite din toată România, conform stirileprotv.ro.

Ambrozia crește în voie în toate localitățile din România, mai ales la sfârșitul verii. Aceasta provoacă însă multe alergii, unele extrem de severe. De la un an la altul, tot mai mulți români ajung la medic spre finalul verii cu alergii severe din cauza polenului acestei plante. Netratate la timp, pot provoca astm.
Experții Comisiei Europene au declarat ambrozia "specie periculoasă pentru sănătate" și au pus-o pe o lista neagră. De altfel, alergologii afirmă că România e fruntașa în Europa la numărul de alergii sezoniere. 

Deputatul liberal Ionuț Stroe a scris o lege anti-ambrozie, prin care vrea sa îi oblige pe proprietarii terenurilor pe care crește aceastaă plantă să o cosească, să o smulg din rădăcină sau să o erbicideze.

Potrivit proiectului, cei care dețin terenuri trebuie să distrugă cel puțin o dată pe an ambrozia de pe el. Altfel riscă amenzi între 1.500 și 10.000 de lei - în cazul persoanelor fizice - și între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul celor juridice. Verificarile ar urma s fie făcute de inspectori ai primariilor, Direcțiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau APIA.

Până acum, doar în Timiș autoritățile au desfășurat o campanie pentru combaterea acestei buruieni periculoase, primaria Timișoara dându-le și amenzi proprietarilor care nu au distrus-o pe terenurile pe care le dețin. În oraȘșul de pe Bega, persoanele fizice care nu își igienizează terenurile riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar persoanele juridice - între 1.000 si 2.500 de lei.

×
Subiecte în articol: lege amenzi curte România
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close