Antena 3 CNN Actualitate Social Părintele unui tânăr dispărut la Colectiv: 75-80% dintre cei care au supraviețuit se gândesc la sinucidere! Se simt inutili

Părintele unui tânăr dispărut la Colectiv: 75-80% dintre cei care au supraviețuit se gândesc la sinucidere! Se simt inutili

Părintele unui tânăr dispărut la Colectiv: 75-80% dintre cei care au supraviețuit se gândesc la sinucidere! Se simt inutili
30 Iul 2017   •   23:08

Câteva zeci de prieteni şi rude ale victimelor incendiului de la Clubul Colectiv au venit duminică seara la locul unde a avut loc tragedia să aprindă lumânări şi să depună flori în memoria celor care au murit.

Evenimentul "Noapte albă la #Colectiv" a fost dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident petrecut în urmă cu un an şi nouă luni.

"Nu s-a schimbat absolut nimic, nu avem decât promisiuni, am trecut prin trei guverne care au vorbit mult şi nu au făcut nimic, iar în timpul acesta, se moare. Să pornim de la o lege de funcţionare a cublurilor, care nu există. Nu s-a schimbat nimic. Ministrul Sănătăţii de la acea oră a respins orice ajutor venit din ţările vestice, pentru că în 48 de ore toate ţările din Vest şi-au oferit paturi disponibile, dar ambasadele României din ţările respective au spus că ne descurcăm. Nimeni nu anchetează lucrul acesta. Din cei 37 de morţi din spitale, eu cred că Bănicioiu are pe conştiinţă cel puţin 20, dar aş merge pe mai mulţi care au murit strict din cauza bacteriilor", a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, care şi-a pierdut fiul în incendiu.

Oficialităţile nu au fost invitate la eveniment pentru că "în seara aceasta venim doar să aprindem nişte lumânări şi, din păcate a trebuit să aprindem 65 în loc de 64", a spus Eugen Iancu.

"Nu am invitat pe nimeni, nu ne-am dorit să fim aici o mie de oameni, pur şi simplu am vrut să aducem aminte că acest eveniment s-a întâmplat. A mai murit un prieten (Răzvan, tânărul care a decedat sâmbătă, n.r.), a mai plecat la grup un băiat frumos, tânăr, care ar fi trebuit să aibă un viitor aşa cum au avut toţi ceilalţi 64. Răzvan trebuie să se odihnească acum, să îl lăsăm în pace. (...) Eu am sperat ca moartea acestor 65 de copii să nu fie degeaba. Nu poate să rămână totul fără urmări. În orice ţară din lumea asta s-ar schimba ceva. Numai la noi, nu. Sper că politicienii se vor trezi şi nu se vor mai gândi la buzunarele lor, ci şi la vieţile noastre", a mai spus preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Şi Jean Chelba a venit să aprindă o lumânare şi să se roage în memoria fiului lui. El susţine că, în proporţie de 75-80%, supravieţuitorii incendiului de la Colectiv au gânduri de sinucidere pentru că se simt inutili.

"Se împlinesc un an şi nouă luni. Am pus 65 de lumânărele pentru sufletele lor şi pentru copilul care s-a dus ieri. Condamn toate autorităţile care nu au avut grijă de aceşti copii care au rămas. Nu se interesează nimeni de ei. Lor le trebuie un tratament psihologic şi medicamentos de lungă durată pentru că au mari probleme psihice, sunt deprimaţi, dărâmaţi pentru că nimeni nu se interesează de ei, se considera daţi la o parte din sânul societăţii. (...) Dacă pe mine nu mă mai poate ajuta nimeni, măcar eu să îi ajut pe ei. Eu ştiam dintru-un sondaj făcut de mine, vorbind cu aproape toţi care au supravieţuit, că în proporţie de 75-80% au gânduri să părăsească această lume. Se simt inutili. Probemele lor psihice sunt cele mai accentuate. Luaţi orice supravieţuitor şi întrebaţi-l ce autoritate a bătut la uşa lui şi a întrebat: 'ce faci, mai trăieşti, ai nevoie de ceva?'", a declarat Jean Chelbu.

Andrei Muşat, un tânăr care a vrut să vină în Clubul Colectiv în noaptea tragediei dar s-a răzgândit pentru că mama lui tocmai venise din străinătate, a venit şi el să aprindă lumânări pentru prietenii lui care au murit în incendiu.

"S-a întâmplat ca fix în seara aceea, mama venea din străinătate şi mi-a fost greu să îi spun că plec în club. Şi totodată, cu mine, am scăpat un prieten care trebuia să meargă cu mine. Dar nu este despre noi cei care am supravieţuit, ci despre cei care nu mai sunt. Toate victimele se chinuie cu sistemul, nu sunt medicamente, nu sunt terapii psihologice pentru ei", a spus Andrei Muşat.

Mama acestuia, Nela Muşat, a confirmat cu tristeţe în glas şi lacrimi în ochi cele spuse de copilul său.

"Doar dintr-o întâmplare, fiul meu nu a fost acolo. Cuvintele sunt de prisos. (...) Nu se poate spune în cuvinte ce am simţit când mi-a spus că ar fi vrut să vină aici. Un amestec de bucurie că nu a fost acolo, dar ce bucurie, când au fost alţii? Mi s-a confirmat, din nefericire, că cifra nu se va opri la 64, din diferite motive. Acum a fost un motiv psihologic şi era de aşteptat", a spus Nela Muşat, referindu-se la Răzvan, băiatul care a supravieţuit incendiului din Colectiv dar a decedat sâmbătă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: colectiv
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close