Antena 3 CNN Actualitate Social Primăria Capitalei, anunț de ultimă oră despre facturile populației la încălzire

Primăria Capitalei, anunț de ultimă oră despre facturile populației la încălzire

Primăria Capitalei, anunț de ultimă oră despre facturile populației la încălzire
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Noi 2018   •   11:48

Update: După ce în presă a apărut informația că în această iarnă căldura pentru bucureșteni va fi mai scumpă cu 10%, Primăria Capitalei a veni cu precizări.

„Ca urmare a materialelor de presă care anunță, în mod eronat, o apropiată majorare a facturilor populației la încălzire, ca urmare a unei viitoare creșteri de preț a Gigacaloriei, facem următoarele precizări
 
Bucureștenii nu vor plăti majorări de preț la Gigacalorie
 
 Primăria Municipiului București infirmă datele publicate în presă conform cărora o eventuală majorare a prețului de producție a Gigacaloriei se va reflecta în facturile finale plătite de populaţie.
 
Primarul General, Gabriela Firea: “Prețul Gigacaloriei pentru cetățenii bucureșteni, consumatori racordați la RADET, nu va înregistra creșteri. Informația conform căreia ELCEN a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) o majorare a preţului gigacaloriei cu aproximativ 10% se referă la prețul de producție al companiei, și nu la prețul la consumator. Orice majorare a prețului pe Gigacalorie plătit de populație are loc numai prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, iar în prezent un astfel de proiect NU se află în lucru la nivelul municipalității”.
 
Orice afirmație contrară este de natură să dezinformeze populația, de aceea facem apel ca informațiile destinate cetățenilor să fie tratate cu responsabilitate, fără adăugarea unor interpretări proprii.
 
“Eu vorbesc despre preţul de producere al Elcen, nu de preţul gigacaloriei care ajunge la populaţie”, este declarația reprezentantului ELCEN, citată în materialele de presă la care facem referire, așadar concluzia conform căreia majorarea se va reflecta în facturile finale plătite de populaţie este o pură speculație, nu o informație oficială.
 
În prezent, preţul gigacaloriei este de 163,03 lei cu TVA pentru consumatorii casnici. Din acest preţ, tariful gigacaloriei nu a suportat modificări faţă de anul precedent”, se arată în comunicatul Primăriei.

Știre inițială: Căldura ar putea fi mai scumpă pentru bucureșteni, cu 10%. Compania ELCEN, cea care încălzește apa în termocentrale, a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei o majorare a prețului de producție cu acest procent. ELCEN a explicat acest lucru prin recenta creștere a prețului gazelor. Totuși, decizia finală a creșterii prețului către utilizatorul final aparține Primăriei Capitalei, care poate decide dacă acoperă această diferență prin subvenția pe care deja o oferă populației.

„Preţul gazului a crescut, deci în consecinţă se actualizează preţul gigacaloriei. Am solicitat ANRE actualizarea acestui preţ şi, în momentul în care vom avea aprobat acest tarif de la Autoritate, e opţiunea Primăriei Municipiului Bucureşti de a acoperi subvenţia. Noi estimăm o creştere a preţului gigacaloriei undeva în jur 10%. Dacă ANRE aprobă actualizarea, tariful gigacaloriei ar putea creşte chiar şi din această lună. Preţul gigacaloriei este compus din preţul de producere, preţul de tarif şi preţul de distribuţie. Eu vorbesc despre preţul de producere al Elcen, nu de preţul gigacaloriei care ajunge la populaţie. Preţul de producere la Elcen are mai multe categorii. În prezent, preţul pe gigacalorie care pleacă de la Elcen e undeva la 180 de lei, la care se adaugă preţ de transport şi distribuţie şi se ajunge la preţul final, de 360 – 370 de lei. Din acest preţ, Primăria Municipiului Bucureşti acoperă, prin subvenţie, un anumit procent”, a spus Claudiu Creţu, administratorul special ELCEN, potrivit hotnews.ro.

Administratorul judiciar al ELCEN a anunţat că s-a demarat reorganizarea celui mai mare producător de energie termică din România, pe 22 octombrie. Judecătorul sindic a confirmat planul, cu o zi înainte. Elcen se află în reorganizare judiciară.

 

×
Subiecte în articol: vesti proaste ELCEN căldură
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close