Antena 3 CNN Actualitate Social Sondaj IRES: 80% dintre români sunt de acord cu legea antifumat

Sondaj IRES: 80% dintre români sunt de acord cu legea antifumat

Sondaj IRES: 80% dintre români sunt de acord cu legea antifumat
Sursa foto: Foto: Pixabay
28 Ian 2016   •   13:18
Aproape 80% dintre români consideră că legea care interzice fumatul în spaţiile publice este foarte bună, potrivit unui sondaj IRES. Ba mai mult, unii dintre ei susţin că vor începe să iasă în oraş mai des odată cu implementarea legii.
 
Potrivit sondajului, doar un sfert dintre români fumează. Dintre aceştia, 18% spun că fumează zilnic, iar 7% că o fac ocazional. 
 
De asemenea, 11% dintre fumători au răspuns că fumează între 1 şi 5 tigari, 26% că fumează între 6 şi 10 tigari, 20% - între 11 şi 15 tigari, 32% - între 16 și 20, iar 8%  - mai mult de 20. 
 
Mai mult de un sfert dintre fumători cheltuie între 51 şi 100 de lei săptămânal pe ţigări. 26 % au declarat că obiceiul lor îi costă 30 de lei pe săptămână. Numai 1% dintre ei folosesc produse din tutun, care sunt şi cele mai puţin costisitoare.
 
Acelaşi studiu arată că mai mult de jumătate dintre români nu permit fumatul în casă, în timp ce 25% spun că au o cameră sau o încăpere în care se fumează. Numai 2% dintre respondenţi au declarat că fumează de obicei în orice loc din casă.
 
Dacă va fi promulgată, legea antifumat va influenţa într-o oarecare măsură comportamentul românilor. 15% dintre cei chestionaţi au spus că vor începe să iasă în oraş mai des, iar 10%, probabil dintre cei fumători, au declarat că vor ieşi mult mai rar. 
 
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.074 persoane cu vârsta de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de a 2,2%.
 
De la mijlocul lunii martie, fumatul în spaţiile publice va fi interzis. Curtea Constituţională a decis că legea poate fi aplicată.
 
Magistraţii au respins astfel, miercuri, sesizarea depusă de mai mulţi parlamentari în decembrie anul trecut. 
 
Rămâne acum ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge actul normativ, care va fi pus în aplicare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Un sondaj similar a fost realizat și în rândul cititorilor Antena3.ro, unde aproape 71% au fost de acord cu interzicerea fumatului în spații închise.
 

×
Subiecte în articol: fumat tutun lege antifumat Klaus Iohannis
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close