Antena 3 CNN Actualitate România, ținta spionilor străini. Două cazuri grave de spionaj descoperite de SRI

România, ținta spionilor străini. Două cazuri grave de spionaj descoperite de SRI

România, ținta spionilor străini. Două cazuri grave de spionaj descoperite de SRI
02 Mai 2016   •   19:53

Documentele secrete despre economia României şi cele din domeniul militar sunt cele mai vânate de spionii străini. De aceea ofiţerii de informaţii au scris un ghid de autoprotecţie pentru funcţionarii care lucrează cu date sensibile, să îi înveţe cum să se păzească de o eventuală iscoadă, potrivit digi24.ro.

Unul dintre cele mai grave cazuri de spionaj de după revoluţie a fost descoperit în 2009. Floricel Achim, subofiţer în cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, i-a vândut informaţii militare clasificate fostului ataşat militar al Bulgariei la Bucureşti, Zikolov Marinov. Datele, vitale pentru securitatea naţională a României, au ajuns în mâinile serviciilor secrete din Ucraina.

Procurorii spun că Floricel Achim a vândut hărţile unor unităţi militare importante. A reuşit să obţină documentele clasificate chiar din calculatorul şefului său. La percheziţii, spionul avea asupra sa o geantă plină cu acte secrete.

Un alt caz controversat a fost cel al consultanţilor financiari străini Stamen Stancev şi Benyatov Don. Cei doi ar fi obţinut, cu ajutorul fostului ministru al economiei Codrut Sereş şi al fostului ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, informaţii secrete despre privatizarea mai multor companii strategice printre care şi Romaero Băneasa, Avioane Craiova şi Poşta Română.

Cele două cazuri de spionaj i-au făcut pe ofiţerii de informaţii să publice un ghid de protecţie pentru funcţionarii care lucrează cu informaţii sensibile. Spargerea căsuţelor de email e un indiciu. La fel şi interesul brusc, din partea unui necunoscut, pentru natura serviciului, veniturile, familia sau prietenii celui ce gestionează astfel de informaţii sensibile.

×
Subiecte în articol: spionaj SRI
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close