Antena 3 CNN Actualitate Tradiție neobișnuită în Mehedinți: Ce fac localnicii la șase săptămâni după ce moare un om

Tradiție neobișnuită în Mehedinți: Ce fac localnicii la șase săptămâni după ce moare un om

Tradiție neobișnuită în Mehedinți: Ce fac localnicii la șase săptămâni după ce moare un om
Sursa foto: foto: pixabay.com
03 Mai 2016   •   13:57

O localitate din județul Mehedinți a devenit renumită datorită obiceiului localnicilor de a amplasa cruci din lemn de-a lungul uliţelor, informează Agerpres.

Crucile se aşează în preajma apelor curgătoare la şase săptămâni după ce un credincios ortodox a decedat, a declarat preotul parohiei, Doru-Victor Remescu.

„Cele peste 200 de cruci din lemn, câte există pe uliţele aşezării, poartă numele defunctului şi data când a trecut în lumea umbrelor. Tradiţia respectivă, unică în judeţul Mehedinţi, este moştenită din străbuni. Semnificaţia acesteia este aceea că viii au grijă de sufletului mortului care trebuie să ajungă în ceruri purificat”, a spus preotul Remescu.

Preotul a mai arătat că un alt motiv pentru care şi cea mai săracă familie din localitatea Brezniţa de Motru trebuie să respecte obiceiul se referă la amintirea celui decedat, el trebuind să rămână permanent în memoria colectivităţii: „Am avea mult mai multe cruci, dar cu timpul ele putrezesc şi dacă nu mai există nimeni din familiile cărora le-au aparţinut persoanele decedate nu mai sunt înlocuite. Rămân doar cele din cimitir”, a adăugat preotul.

Comuna Brezniţa de Motru, cu o populaţie de aproximativ 1.800 locuitori, este situată în partea de est a judeţului Mehedinţi, în zona riverană a râului Motru, la 61 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin şi 13 kilometri de oraşul Strehaia.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: mehedinti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close