Antena 3 CNN Actualitate Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște
Sursa foto: foto: pixabay.com
03 Mai 2016   •   10:04

Hristos a inviat! Adevarat a inviat! este salutul pe care il au acum romanii. Astazi este cea de-a treia zi de Paste, iar in unele locuri din tara exista obiceiuri specifice acestei zile. Tradiția s-a păstrat cel mai mult la sate, acolo unde tinerii au obiceiuri extrem de frumoase. Tradiţia „stropitului” sau „udatului” fetelor de măritat ori a soțiilor este păstrata cu sfinţenie, de sute de ani, în unele localități din țară, scrie jurnaluldebuzau.ro.

In unele locuri din tara, a doua sau a treia zi de Paşti, în unele localităţi din Ţara Oaşului există obiceiul ca finii să meargă în ospeţie la naşi (‘nănaşi’), finii ducând naşilor un colac frumos ornamentat (‘împistrit’) şi un ol cu vin. De asemenea, mai există obiceiul ca în ziua de Paşti, imediat după sfinţirea păştilor, feciorii şi fetele să alerge cu pasca pentru a ajunge primii acasă în speranţa că se vor căsători în anul acela. Se mai presupune că, cel care va ajunge primul acasă va avea noroc, va fi cel dintâi în sat, îi va merge bine tot anul şi nu se vor lega bolile de el. In Transilvania băieţii devin adevăraţi ‘pelerini’ pe la casele fetelor, unde merg cu udatul. Băieţii se adună în cete şi pornesc pe la casele fetelor pentru a le stropi.

Obiceiul are la bază legenda fetei creştine şi a fetei păgâne. Aceasta spune că într-o zi o fată creştină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credinţa în Dumnezeu, despre binele creştin şi a îndemnat-o să se creştineze. Păgâna i-a spus atunci că se creştinează numai dacă îi dovedeşte că există Dumnezeu, care să coloreze ouăle în roşu. Minunea s-a întâmplat, iar cele două fete au leşinat de emoţie. Nişte trecători le-au văzut şi le-au stropit cu apă. Se spune că de la această legendă ar fi rămas obiceiul de udat de Paşte. Indiferent de poveştile care îi stau la bază, obiceiul e vechi de sute de ani şi e practicat nu numai în satele din Transilvania, dar şi la oraşe, de bărbaţi de toate vârstele. Dimineaţa pornesc la udat cei mici, care conform tradiţiei sunt răsplătiţi cu ouă roşii şi prăjituri.

×
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close