Antena 3 CNN Actualitate Traian Igaş: Opoziţia este de vină pentru că România nu poate adera la spaţiul Schengen

Traian Igaş: Opoziţia este de vină pentru că România nu poate adera la spaţiul Schengen

Traian Igaş: Opoziţia este de vină pentru că România nu poate adera la spaţiul Schengen
Sursa foto: Foto: INTACT Images
08 Ian 2011   •   13:10

România poate să-şi ia adio de la intrarea în zona Schengen în primăvară, iar vina aparţine Bulgariei. Asta reiese din cele mai noi declaraţii ale unor diplomaţi europeni, citaţi de France Press.

Situaţia tensionată de la frontiera Bulgariei cu Turcia a cântărit decisiv în respingerea candidaturii României, care nu poate fi acceptată în Schengen fără Bulgaria. Ministrul de Interne consideră că României i se face o mare nedreptate în acest caz.

Obiectivul preşedinţiei ungare a UE este adoptarea, până la 1 iulie, a unei decizii politice privind data de intrare în Schengen a României şi Bulgariei, a declarat, sâmbătă, ambasadorul ungar la Sofia, Judith Lang, citat de site-ul Novinite.com

România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. Şi-a făcut temele şi este în graficul stabilit,  susţine ministrul de Interne. Iar dacă ratăm aderarea la timp, va fi numai vina opoziţiei, crede Traian Igaş.

Fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu admite că România şi-a îndeplinit obiectivele de aderare, dar spune că mai sunt probleme de rezolvat.

Temerile privind ratarea termenului de aderare a României la spaţiul Schengen au fost alimentate de declaraţiile ministrului ungar de Interne, citat de presa germană, potrivit căruia, aderarea ţării noastre va fi amânată.

Afirmaţiile nu sunt însă confirmate de Budapesta. Ungaria, care deţine preşedinţia Uniunii, susţine oficial că sprijină intrarea României şi a Bulgariei in Schengen la termenul stabilit. Orice ar fi, românii nu vor sta ca râmele în faţa marilor puteri ale lumii, declara  zilele trecute preşedintele Traian Băsescu la postul public de televiziune.

La sfârşitul anului trecut, Franţa şi Germania au cerut amânarea aderarii României şi Bulgariei. Guvernele celor doua state considera ca aderarea ţarii noastre în martie 2011 ar fi prematură. O decizie în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen ar trebui luata în luna martie.

 


Presa britanică se teme de o invazie a imigranţilor ilegali dacă România nu aderă la Schengen

Presa britanică se teme că imigranţii ilegali vor invada ţara dacă România nu este primită în Schengen. Jurnaliştii îl citează pe Traian Băsescu care spunea că Bucureştiul va renunţa la securitatea graniţei, în semn de protest.

Declaraţia a fost făcută într-o dispută privind restricţiile de imigrare în cazul cetăţenilor români.

Oficialii din ţara noastră spun că au îndeplinit criteriile de aderare la Schengen, dar Franţa şi Germania au cerut ca aceasta să fie amânată.

Potrivit unor surse, principalele probleme în calea aderării României sunt corupţia şi criminalitatea organizată.

  

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close