Antena 3 CNN Actualitate Un cardiolog pediatru din București trage un semnal de alarmă, în plin sezon de gripă. „Copiii se plâng frecvent că nu mai pot să meargă!”

Un cardiolog pediatru din București trage un semnal de alarmă, în plin sezon de gripă. „Copiii se plâng frecvent că nu mai pot să meargă!”

Un cardiolog pediatru din București lansează un semnal de alarmă, în contextul înmulţirii cazurilor de gripă în România, inclusiv la persoanele vaccinate antigripal.

Un cardiolog pediatru din București trage un semnal de alarmă, în plin sezon de gripă. „Copiii se plâng frecvent că nu mai pot să meargă!”
Sursa foto: Foto: Pixabay
29 Ian 2020   •   13:47

Medicul Mirabela Cascaval scrie, într-o postare pe Facebook, că se întâlnește tot mai des la cabinet cu pacienți care suferă de miozită, o afectare musculară, cu debut mai tardiv decât debutul gripei. ”Copiii se plâng frecvent că nu mai pot să meargă”, susține medicul Mirabela Cașcaval.

”Analizele arată o creștere a enzimelor musculare, inclusiv a fracțiunii specifice cardiace. Și așa ajung să-i văd eu la cardiologie pediatrică.
Nu am găsit până acum modificări ale dimensiunii inimii, adică cardiomiopatie. Ce pot să zic e că la copiii vaccinați valorile enzimelor musculare au fost mult mai mici și boala a fost mai ușoară”, scrie medicul Mirabela Cascaval.

Totodată, cardiologul trage un semnal de alarmă cu privire la administrarea abuzivă a medicamentului împotriva gripei, Tamiflu, care ”pe lângă reacțiile lui adverse descrise în prospect, poate sa sindrom de QTc prelungit”.

”Cred că se dă prea cu ușurință Tamiflu (Oseltamivir), care pe lângă reacțiile lui adverse descrise în prospect, poate da sindrom de QTc prelungit. Adică interferă cu activitatea electrică a inimii și poate da aritmii cu risc pentru pacient. De aceea e bine să punem în balanță beneficiile și reacțiile adverse pentru fiecare pacient în parte, în funcție de forma de gripă a fiecăruia, de alte afecțiuni asociate, vârstă și alți factori de risc”, a scris pe Facebook Mirabela Cascaval.

”Vaccinul rămâne cea mai bună metodă de prevenție, cazurile sunt mai ușoare, dacă sunt prezente chiar la persoanele vaccinate. Igiena mâinilor foarte importantă și ea pentru prevenție. Tușim, strănutăm ducând cotul la gură. Dacă este suspiciune de gripă nu ne ducem în colectivitate sau în vizite”, a mai scris aceasta.

×
Subiecte în articol: cardiolog pediatru mirabela cascaval
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close