Antena 3 CNN Actualitate Un nou scandal la Eurovision

Un nou scandal la Eurovision

Un nou scandal la Eurovision
03 Mai 2016   •   09:54

European Broadcasting Union a prezentat poziţia sa oficială asupra folosirii steagurilor naţionale la ediţia din acest an a Eurovision. Pentru prima oară, pe site-ul oficial al organizatorilor, a apărut o listă a steagurilor interzise. Printre acestea cele ale Kpspvp, Nagorno-Karabah, Ţării Bascilor (retrasă acum de pe listă), ISIS, Tătarilor din Crimeea şi Republicii Crimeea, Palestinei, Republicii populare din Doneţk, Republicii turce din Ciprul de Nord şi Transnistria, potrivit adevarul.ro.

Scandalul a răbufnit instantaneu. Spre exemplu, foarte influenta Organizaţie Islamică pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, a condamnat în termeni duri interzicerea steagului palestinian, spunând că este vorba despre un gest ostil, contrar legislaţiei internaţionale a ONU care, într-adevăr, recunoaşte Palestina ca Stat Membru, dar şi membru UNESCO, exact cum o face şi Suedia, ţara organizatoare a ediţiei din acest an a concursului Eurovision.

Viceprim-ministrul spaniol Soraya Saenz de Santamaria protestează la EBU spunând că steagul basc este "unul constituţional acceptat, legitim şi pe care guvernul spaniol îl va apăra ori de câte ori va fi necesar", poziţie imediat preluată de ministrul de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo care şi-a împuternicit ambasadorul de la Stockholm să intervină pentru scoaterea steagului basc de pe listă. Organizatorii şi-au cerut scuze şi au modificat lista în consecinţă.

Dar, conform unei declaraţii oficiale, toate celelalte steaguri/bannere, inclusiv toate cele care nu au întrunit criteriile iniţiale sau conţin mesaje comerciale sau mesaje comerciale sau unele considerate ca jignitoare de către organizatori, sau cele discriminatoare, nepotrivite, politice sau religioase vor fi interzise. Chiar dacă se ajunge la situaţii complet ciudate, la limita ridicolului: cei de la WalesOnline anunţau că în ultima versiune a listei "steagurilor interzise" ar figura şi cel al Ţării Galilor, dar şi cel al Angliei, Scoţiei şi Irlandei de Nord deoarece nu sunt "steaguri naţionale ale unei ţări participante", concurentul britanic urmând să intre sub culorile oficiale ale Marii Britanii.

Adevărul notează că scandalul tinde să se amplifice odată cu confirmarea ştirii că a fost aprobat, ca steag oficial, însemnul comunităţii internaţionale a persoanelor gay, homosexuali, lesbiene şi trans-sexuali, comunitatea LGBTQ, însemn recunoscut de organizatori drept "un simbol al toleranţei şi diversităţii".

Scandalul este într-atât de mare încât organizatorii au dat deja un comunicat în care spun că lista respectivă nu era destinată publicităţii, schimbând deja pagina oficială cu un document în care regulile de acceptare a steagurilor naţionale au rămas, dar fără exemple concrete, ceea ce face să se spună deja că au început negocieri la nivel statal în care sunt implicate şi organizaţii internaţionale.

sursa: www.eurovision.tv/

 

×
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close