Antena 3 CNN Actualitate Greșeala din discursul președintelui Germaniei, taxată dur de judecătorii români

Greșeala din discursul președintelui Germaniei, taxată dur de judecătorii români

Greșeala din discursul președintelui Germaniei, taxată dur de judecătorii români
21 Iun 2016   •   16:32

UNJR își exprimă îngrijorarea cu privire la ușurința cu care Administrația Prezidențială și mass-media au promovat eroarea de traducere care a lăsat că se înțeleagă că președintele Germaniei susține ideea consolidării DNA ca a treia putere în stat, în locul justiției.

"Usurinta cu care administratia prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei Presedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecatorului intr-o societate democratica. Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei, a creat premizele acestei grave erori, care e de neconceput in orice stat democratic", subliniază Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

"Este imperativa revenirea la normalitatea democratica si reasezarea fireasca a fiecarei institutii in cadrul sau constitutional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci cand se face referire la justitie. Romania, potrivit Constitutiei, este stat de drept ce se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca. Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Justitia, asadar, se indeplineste exclusiv de catre judecatori, care sunt independenti si se supun numai legii. Procurorii, pe de alta parte, isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii".

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close