Antena 3 CNN Actualitate Voi cu Voicu: RoMândria, campania care aduce în prim-plan o comoară veşnic în tendinţe: tradiţia

Voi cu Voicu: RoMândria, campania care aduce în prim-plan o comoară veşnic în tendinţe: tradiţia

Voi cu Voicu: RoMândria, campania care aduce în prim-plan o comoară veşnic în tendinţe: tradiţia
Sursa foto: Foto captura Antena 3
28 Mai 2016   •   21:07

La țară totul e o tradiție, eu acolo mă regăsesc, a spus chef Nicolai Tand, invitat în emisiunea ”Voi cu Voicu”, de la Antena 3, unde s-a vorbit despre România frumoasă și autentică.

Mirela Voicu a difuzat în emisiune un material marca Observator despre meșterii români vestiți în toată lumea, care fac minuni în lut și în lemn, dar care nu sunt apreciați la noi în țară pe măsura talentului lor.

Unul dintre este Daniel Leș, un vestit olar român din Baia Sprie care realizează obiecte de ceramică figurativă și pe care le vinde în toată lumea.

Daniel Leș povestește că a învățat meșteșugul în familie, de la tatăl său, ceramistul Ioan Leș. Artistul a început să modeleze lutul la vârsta de 5 ani. Acum, el organizează cursuri de olărit și pentru copii.

”Vrem o lege pentru meșterii populari”

”Pe lângă povești, acest sector al tradițiilor înseamnă turism. Înseamnă dezvoltare locală”, a subliniat Andreea Țopan, reporterul Observator care a inițiat această campanie.

”România este pe harta turistică a Europei, dar nu cu adevăratul potențial. Obiectivul nostru cu această campanie este să dăm acestor meșteri populari o lege. O lege inițiată există, zace in Parlament de mai bine de 10 ani. Sper că se va găsi suficientă resursă pentru a mobiliza cât mai mulți oameni pentru a scoate această lege, pentru a-i proteja pe acești meșteri”, a mai spus Andeea Țopan.

Dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, a vorbit în emisiune despre momentul în care românii și-au ”pierdut” identitatea ca nație.

”Cred că am avut un moment de pierdere atunci când omul plecând în afară nu a putut să arate nimic din ce îl definește dincolo de excelența tehnologică a unei meserii practicate”, a spus Doina Işfănoni.

 

 

×
Subiecte în articol: Voi cu Voicu Mirela Voicu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close