Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Măsuri fără precedent în secţiile de votare. Cum va fi supravegheat totul din umbră

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Măsuri fără precedent în secţiile de votare. Cum va fi supravegheat totul din umbră

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Măsuri fără precedent în secţiile de votare. Cum va fi supravegheat totul din umbră
10 Dec 2016   •   17:13

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Sistemele informatice şi de comunicaţii dedicate alegerilor, dezvoltate şi administrate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pe parcursul procesului electoral de duminică, vor asigura transparenţa votului şi nu vor afecta voinţa cetăţenilor, susţin reprezentanţii instituţiei, potrivit Agerpres.

Aceştia au dat asigurări sâmbătă că orice fel de informaţie care se va vehicula prin sistemele informatice ale STS va fi făcută publică, pentru alegerile din 11 decembrie fiind luate o serie de măsuri menite a asigura transparenţa procesului de vot.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Toate informaţiile legate de participarea la vot şi datele electronice din procesele verbale cu privire la rezultatul votării vor fi făcute publice în timp real din sistemele administrate de STS, fără intervenţie şi control, afirmă reprezentanţii STS.

În fiecare din cele 19.000 de secţii de votare va exista o tabletă, conectată la STS. Prin intermediul acesteia, se va realiza, pe de o parte, "citirea" cărţilor de identitate ale alegătorilor şi, pe de altă parte, după ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, se va asigura filmarea procesului de transmitere a procesele verbale. Acestea vor fi completate electronic de către preşedinţii secţiilor, asistaţi de operatori, urmând a fi trimise spre Biroul Electoral Central (BEC).

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Procesele verbale provizorii se vor colecta, urmând ca acestea să fie făcute publice pe site-ul BEC abia la ora 00.00, la aceeaşi oră începând publicarea datelor din procesele verbale legale, scanate cu ajutorul camerei tabletei, date cu care se va opera în repartiţia de mandate.

La sediul STS va funcţiona un Call Center, unde, prin intermediul a 100 de calculatoare, se va păstra legătura cu operatorii din secţiile de votare şi se vor remedia eventualele probleme tehnice, totul fiind jurnalizat şi înregistrat. De asemenea, în teritoriu, vor exista centre de asistenţă, unde tehnicieni STS vor putea înlocui tabletele defecte, în acest scop fiind asigurate 1.000 de tablete de rezervă, în medie o tabletă la 200 de secţii de vot.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Filmările realizate în secţiile de votare vor intra în posesia STS, fiind păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, acestea urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Totodată, reprezentanţii STS au dat asigurări că instituţia este pregătită pentru orice posibil atac cibernetic, acesta putând fi contracarat cu succes.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare 2016
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close