Antena 3 CNN Be EU Ana Birchall: Am creat un mecanism de reacţie rapidă pe Brexit

Ana Birchall: Am creat un mecanism de reacţie rapidă pe Brexit

Ana Birchall: Am creat un mecanism de reacţie rapidă pe Brexit
Sursa foto: Foto: Facebook/Ana Birchall
25 Apr 2017   •   18:38

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, marţi, în cadrul reuniunii Consiliului Interministerial pentru Brexit, că Guvernul României a creat un mecanism care va avea ca principală misiune concretizarea unei reacţii rapide a României pe parcursul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, Consiliul Interministerial pentru Brexit reuneşte miniştri cu responsabilităţi majore în procesul de negociere şi îşi propune să evalueze, în fiecare domeniu, impactul Brexit, identificând vulnerabilităţi şi soluţii la acestea. 

"Contez pe contribuţia activă şi substanţială a fiecărui coleg din Guvern în definitivarea poziţiilor României privind documentele de negociere, care sunt abordate în discuţiile de la nivelul Consiliului. Vom avea nevoie, adesea, de reacţii rapide, sectoriale, pe fond, în funcţie de ritmul şi natura procesului care se derulează în plan european. Vom păstra, inclusiv din perspectiva responsabilităţii României ca viitoare Preşedinţie rotativă a Consiliului UE în semestrul I 2019, un contact strâns cu negociatorul şef, domnul Michel Barnier, şi echipa sa", a afirmat Ana Birchall, potrivit comunicatului de presă. 

Prima reuniune a Consiliului Interministerial pentru Brexit s-a desfăşurat marţi la sediul Guvernului, fiind prezidată de prim-ministrul Sorin Grindeanu. 

Potrivit aceleiaşi surse, participanţii au discutat despre principalele etape ale procesului de negociere UE27-UK, precum şi cu privire la demersurile realizate la nivel sectorial în vederea unei analize substanţiale a preocupărilor şi priorităţilor României în negocieri. 

"Prim-ministrul Grindeanu a arătat că una dintre priorităţile majore ale Guvernului este sporirea rolului României, ca stat membru, în cadrul UE şi a calităţii contribuţiei ţării noastre la consolidarea Uniunii. În acest sens, România trebuie să fie pregătită pentru elaborarea şi promovarea în plan european a poziţiilor sale prioritare, evaluate permanent în urma unui proces de coordonare interministerială şi validate la nivel politic. Prim-ministrul a relevat interesul României ca acest proces să fie gestionat de o manieră corectă şi transparentă, în conformitate cu prevederile Tratatelor UE, şi să asigure protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români care locuiesc şi/sau lucrează pe teritoriul Marii Britanii. România va urmări cu pragmatism şi principialitate interesele sale naţionale, în strânsă corelare cu obiectivele europene în procesul de negociere", se arată în comunicatul MAE. 

Discuţiile interministeriale au fost organizate în contextul avansării calendarului de negociere la nivel european, urmare a invocării de către Marea Britanie, la 29 martie, a articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană şi în perspectiva adoptării liniilor directoare ale Consiliului European privind negocierile UE27 - Marea Britanie la 29 aprilie. 

Consiliul Interministerial pentru Brexit este condus de prim-ministrul României şi coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi se reuneşte trimestrial sau ori de câte ori este necesar. 

Din componenţa consiliului fac parte: ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale şi ministrul Finanţelor Publice.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit Ana Birchall
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close