Antena 3 CNN Be EU Nou regulament Schengen, adoptat de Parlamentul European. Toți cetățenii vor fi verificați

Nou regulament Schengen, adoptat de Parlamentul European. Toți cetățenii vor fi verificați

Nou regulament Schengen, adoptat de Parlamentul European. Toți cetățenii vor fi verificați
16 Feb 2017   •   17:11

 Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi cu o largă majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede că toţi cetăţenii Uniunii Europene şi din state-terţe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificaţi sistematic în baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate, relevă un comunicat de presă al co-legislativului european. 

Rezoluţia a fost adoptată cu 469 de voturi pentru, 120 voturi împotrivă şi 42 de abţineri. Raportorul PE privind noul regulament Schengen este eurodeputata română Monica Macovei (grupul europarlamentar Conservatorii şi Reformiştii Europeni). 

Noile reguli au fost agreate cu Consiliul UE la 5 decembrie 2016. 



'Securizarea graniţelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa şi protejarea dreptului la viaţă, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viaţă pe care o salvăm descoperind un potenţial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecţia minimă pe care avem datoria de a o asigura cetăţenilor noştri', a spus Monica Macovei. 

Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru graniţe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec graniţele externe ale UE în bazele de date cu documente furate şi pierdute, în sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate graniţele aeriene, maritime şi pe uscat, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din UE. 

Modificarea regulilor este un răspuns la ameninţările teroriste în Europa, aşa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris şi Berlin, precum şi fenomenul 'luptătorilor străini', adică cetăţeni ai UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic în Siria şi Irak. 

În cazul în care verificările sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări 'ţintite', cu condiţia ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea ameninţări printre altele la securitatea internă sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificări 'ţintite' vor fi obligaţi să treacă printr-o verificare obişnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie şi să le confirme identitatea. 

La graniţele aeriene, statele membre pot utiliza verificări ţintite pentru o perioadă de tranziţie de şase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepţionale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilităţi pentru a performa verificări sistematice în bazele de date şi au nevoie de timp să se adapteze. 

Noul regulament Schengen va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie şi Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: be EU Schengen regulament verificare cetateni
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close