Adrian Severin

Adrian Severin

 Adrian Severin este jurist de profesie, insa s-a remarcat ca om politic, fiind pe rand membru FSN, PD si PSD si, din 2007, europarlamentar al Romaniei. In iunie 2009 a obtinut un nou mandat de europarlamentar, încheiat în 2014 și marcat de un scandal uriaș.

Nascut pe 28 martie 1954, la Bucuresti, Adrian Severin este casatorit. 

Adrian Severin a fost vicepremier si ministru al Afacerilor Externe in perioada 1996-1997 in Guvernul Ciorbea.

De asemenea, a mai ocupat functia de vicepremier si ministru pentru Reforma si Relatiile cu Parlamentul intre 1990-1991, in Cabinetul Petre Roman.

Adrian Severin a fost, intre 2000 si 2002, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, ulterior intre 2002-2004 a devenit presedinte emerit.

In iunie 2009, a candidat din nou la functia de europarlamentar al Romaniei, aflandu-se pe prima pozitie a listei PSD. A reusit sa castige un nou mandat.

Din septembrie 2005 Adrian Severin a fost euroobservator român în Parlamentul European, pentru ca odată cu aderarea României la Uniunea Europeană să devină europarlamentar. În cadrul Parlamentului European a fost președinte al delegației socialiste române din cadrul Grupului Socialist. Adrian Severin a fost deputat în Parlamentul României între 1990-2008.


Adrian Severin este acuzat în afacerea „bani pentru amendamente” că ar fi contribuit la inițierea unui amendament legislativ în schimbul a 100.000 euro. În martie 2011 Parlamentul European a deschis o anchetă oficială pentru stabilirea vinovăției în acuzațiile de corupție care i s-au adus alături de alți doi parlamentari. Ziarul britanic "The Sunday Times" a realizat o investigație jurnalistică sub acoperire în urma căreia i-a demascat pe cei trei europarlamentari că sunt de acord să susțină amendamente la legislația europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Jurnaliștii au contactat 60 de europarlamentari cărora le-a propus, în numele unei firme de lobby false, să fie plătiți pentru a susține amendamente, însă au acceptat doar Adrian Severin din România, Ernst Strasser, fost ministru de Interne în Austria, și Zoran Thaler din Slovenia. Adrian Severin a și facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de editorul publicației și i s-a explicat în ce situație se află.

Ceilalți doi europarlamentari acuzați, Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe și fostul ministru austriac de interne Ernst Strasser au demisionat imediat ce Sunday Times a dezvăluit scandalul. Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, deși Grupul Socialiștilor Europeni, din care făcea parte, i-a cerut acest lucru, grupul excluzându-l în final din rândurile sale. Politicianul român a susținut că nu a facut nimic „ilegal sau anormal”.

Conducerea PSD nu a luat inițial nici o măsură împotriva lui Adrian Severin, mulțumindu-se să constate că acesta s-a suspendat din funcția de vicepreședinte al partidului. După câteva zile de la declanșarea scandalului, președintele PSD Victor Ponta i-a cerut lui Adrian Severin să demisioneze din partid, în caz contrar amenințându-l că va fi exclus.

Victor Ponta i-a trimis o scrisoare președintelui PSD București Marian Vanghelie, căruia i-a solicitat excluderea din partid a lui Adrian Severin. Deși nu și-a ascuns împotrivirea, Marian Vanghelie a convocat o ședință de partid în care a lăudat activitatea lui Adrian Severin și și-a exprimat regretul că se despart. „Cred că este unul dintre cei mai pregătiți oameni. Am încredere în nevinovăția lui Adrian Severin, am încredere că în Parlamentul European sunt oameni competenți și comisia care va ancheta acest 'caz' cred că va dovedi nevinovăția lui Adrian Severin. Astăzi este o situație destul de delicată pentru că organizația de București a reușit să construiască o echipă, persoane care se bazau pe încredere, pe respect, pe profesionalism, pe activism, pe tot ceea ce înseamnă social-democrație într-un cuvânt, dacă se poate spune”, a declarat Marian Vanghelie. Iar la finalul ședinței i-a urat 'La mulți ani!' lui Adrian Severin, deoarece era ziua de naștere a acestuia. Până la urmă, Adrian Severin însuși a demisionat din PSD, în aceea ședință.


În data de 19 mai 2014 ÎCCJ a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor, a efectuării actelor de urmarire penală, și a dispus începerea judecății. Termenul pentru pronunțarea sentinței în acest dosar a fost amânat pentru data de 9 februarie 2016.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru luare de mită și trafic de influență în dosarul „Mită în Parlamentul European”.

Sentința nu este însă definitivă. Aceasta a fost deja atacată cu apel de către Adrian Severin.

CANDIDAŢI

x close