Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu

Cătălin Marian Predoiu s-a născut la data de 27 august 1968 în oraşul Buzău.

Fostul ministru al Justitiei a patra opțiune pentru Primărie după Cristian Busoi, Ludovic Orban si Marian Munteanu. In varsta de 47 de ani, fost ministru de Externe si premier interimar 3 zile, in februarie 2012, Predoiu este si acum considerat varianta de prim-ministru daca PNL va castiga parlamentarele din toamna.

De cinci ori ministrul Justiției
La data de 29 februarie 2008, Cătălin Predoiu a fost numit în funcția de ministru al justiției în Guvernul Tăriceanu, încheindu-se astfel o perioadă de vacanță de două luni și jumătate. Deși acesta a fost acuzat de presă că firma de avocatură Zamfirescu Racoți Predoiu, unde este avocat asociat, a fost în ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol (condus de către miliardarul Dinu Patriciu), președintele Traian Băsescu a declarat că "speculațiile legate de activitatea anterioară a acestuia nu au acoperire în legături care să-i pericliteze activitatea în Ministerul Justiției" și că "un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tăriceanu". Numirea sa a nemulțumit pe vicepreședinții PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu și Norica Nicolai, care i-au reproșat premierului Tăriceanu că nu au fost consultați și au aflat din presă de nominalizarea lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției, precum și de faptul că s-a încălcat o decizie a conducerii partidului, în condițiile în care Biroul Politic Central votase numirea lui Teodor Meleșcanu la justiție și a lui Radu Stroe la apărare. În schimb, Tăriceanu s-a consultat cu șeful statului.

Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat în Colegiul 5 din județul Buzău la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. El a fost votat de către 28,9% dintre alegători, clasându-se pe locul al doilea după candidatul PSD, Marian Ghiveciu, care a primit voturile a 46,6% din alegători.

Cătălin Predoiu a fost nominalizat de către noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activității la conducerea Ministerului Justiției (pentru care se hotărâse să fie nominalizat un independent), în urma consultărilor celor două partide (PDL și PSD) care au format coaliția guvernamentală după alegerile din 30 noiembrie 2008. Deși Predoiu nu făcea parte din niciunul dintre cele două partide, el a fost considerat capabil să continue reforma în justiție, astfel încât monitorizarea României pe acest domeniu să fie ridicată în iunie 2009.

Ca urmare a acceptului lui Predoiu de a-și continua activitatea în Guvern deși partidul din care făcea parte (PNL) trecuse în opoziție, liberalii i-au cerut să părăsească partidul acuzându-l de lipsă de caracter și de lipsă de decență politică față de partidul care l-a făcut ministru și l-a pus pe listele de deputați. Ca urmare a nominalizării sale ca ministru, Predoiu a declarat că s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău, declarându-se „surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid. El a motivat că dorește să-și poată continua proiectele începute la venirea sa în Ministerul Justiției.

La data de 20 decembrie 2008, Cătălin Predoiu a obținut avizul favorabil al comisiilor juridice ale Parlamentului pentru a-și continua activitatea la Ministerul Justiției, cu 42 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. A fost învestit în funcție împreună cu întreg guvernul la 22 decembrie 2008. El a enumerat ca priorități ale sale discutarea și adoptarea cât mai urgentă a Codurilor penal și de procedură penală, după care să se stabilească competențele instanțelor și refacerea corespunzătoare a schemei de personal din sistemul judiciar.
sursa: wikipedia


Studii
A absolvit Colegiul Naţional BP Haşdeu (1986), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (licenţiat în Drept, 1991), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).

El a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994. În perioada 1994 - 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

În 2001, a primit Premiul "I.L.Georgescu" acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea "Societăţile comerciale", iar în 2003, pentru aceeaşi lucrare a primit Premiul "Simion Bărnuţiu" acordat de Academia Română.

În perioada 1991 - 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005).

El este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Predoiu este membru în Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Baroul Bucureşti, Membru în Consiliul Baroului (2003 – 2007), Baroul Bucureşti, România (din 1991), Uniunea Naţională a Barourilor din România (1991), International Bar Association (1999).

Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD.

În aprilie, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.

Cătălin Predoiu este căsătorit şi are doi copii.

CANDIDAŢI

x close