GABRIELA FIREA

GABRIELA FIREA

Gabriela Firea este politician, fostă jurnalista, realizatoare TV, poeta si prozatoare. Cariera ei cuprinde toate genurile presei, de la radio si presa scrisa la televiziune.

Nascuta pe 13 iulie 1972. In Bacau, Gabi Firea a fost casatorita din 1993 cu Rasvan Firea impreuna cu care are un copil, Tudor Stefan (nascut in 1995). Sotul sau a murit in ianuarie 2010 in urma unei lungi suferinte. În septembrie 2010 s-a recăsătorit cu Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, cu care are doi fii: David Petru (2012) și Zian Mihail (2015).


GABRIELA VRÂNCEANU FIREA a fost pe rand reporter in presa scrisa, redactor la radio, prezentator si realizator de televiziune. O perioada a fost implicata si in politica, fiind purtator de cuvant al Guvernului, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Comunicare, in perioada februarie-decembrie 2000 in timpul Cabinetului Mugur Isarescu. A revenit în politică în 2012.

Dupa cateva luni petrecute in afara jurnalisticii si dupa un scurt concediu de maternitate, am constatat ca peisajul presei romanesti este din ce in ce mai complicat si mai putin ofertant, iar pentru mine a-mi continua activitatea in acest domeniu ar fi dus, mai devreme sau mai tarziu, la o inevitabila plafonare.

Asa ca am decis, dupa o scurta dar matura chibzuinta, sa fac o schimbare radicala in cariera mea, respectiv sa intru in politica. M-am inscris in Partidul Social Democrat, in organizatia Ilfov, care mi-a si propus de altfel sa candidez pentru un post de senator in colegiul 1 Ilfov.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 am obtinut mandatul de senator, cu un scor categoric, de 74,62%. Activez, de atunci, in cadrul grupului senatorial PSD, unde indeplinesc functia de purtator de cuvant.

Pe data de 21 ianuarie 2013 am avut parte de o noua provocare. Am primit mandat din partea Biroului Permanent National al PSD sa preiau, in calitate de presedinte interimar, organizatia PSD Ilfov. Am avut la dispozitie o luna sa pregatesc Conferinta Judeteana a partidului, iar pe 24 februarie 2013 am fost confirmata prin vot, de catre cei 500 de delegati, drept presedinte „plin” al organizatiei.

La indemnul si avand sustinierea colegelor din Organizatia de Femei a PSD am candidat, la congresul partidului care a avut loc in luna aprilie 2013 pentru una din cele 5 functii de vicepresedinte la nivel national rezervate femeilor, fiind aleasa, alaturi de alte patru doamne: Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Corina Cretu si Lia-Olguta Vasilescu”
, scrie Gabriela Firea pe site-ul personal.

EDUCATIE GABRIELA FIREA. La Bacau a urmat cursurile scolii generale nr. 8 din cartierul Letea si apoi ale Liceului de aviaţie Henri Coanda, de unde s-a ales cu pasiunea pentru cuvantul scris. A plecat la Bucuresti unde a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea Bucuresti, fiind licentiata in filologie

A absolvit Facultatea de Finante, Banci, Burse de Valori de la Academia de Studii Economice, fiind doctorand in economie cu cu specializarea Moneda si Credit.

A absolvit si unele cursuri postuniversitare, cum ar fi: "Mecanisme valutare si fiscale internationale" si "Management Bancar si Bursier", amandoua la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, din cadrul ASE.

Activitate artistica GABRIELA FIREA

In anul 2001 mi s-a publicat, la Editura Eminescu, primul volum de versuri, „O alta lume”, in editie bilingva, pentru care am si luat, in acelasi an, premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti.

In 2002 am publicat la Editura Vinea volumul de versuri “30-Picnic pe câmpul de luptă” iar un an mai târziu, la Editura Eminescu, romanul „Trei Motive” si am devenit membra a Uniunii Scriitorilor.

Am mai publicat, in 2004, alaturi de alti trei autori, un volum de proza pentru copii, „Tara sucita si invartita”, in 2009 un volum intitulat „Economie de cuvinte” in care am adunat editorialele mele din „Saptamana Financiara„, si in 2011 volumul „Jurnalul unui observator” pentru care am selectat cateva dintre sutele de editoriale scrise, in mai bine de 8 ani, pentru „Jurnalul National”.

Am cochetat si cu muzica, la indemnul lui Ovidiu Komornyik, care a si editat cele doua albume pe care le-am scos impreuna cu Simona Gherghe: „Trandafir de la Moldova” in 2008 si „De petrecere” in 2011.


CANDIDAŢI

x close