Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Mugur Isărescu - Viața nu curge ca în cărți

Mugur Isărescu - Viața nu curge ca în cărți

Mugur Isărescu - Viața nu curge ca în cărți
20 Apr 2016   •   10:47

Desigur, este binevenită ideea de a discuta despre „Români care dezvoltă România”. Și despre capitalul privat, care și-a făcut loc cu greutate – și știu asta din proprie experiență –, despre antreprenori care au reușit să ridice afaceri de la zero până la nivelul unor competitori străini, despre companii cu capital predominant românesc care țin piept multinaționalelor venite din Occident, supraviețuind și câștigând bătălii într-un context economic global marcat de numeroase dificultăți. Răspunzând invitației de a mă alătura unei dezbateri pe care o socotesc extrem de importantă, încerc să exprim câteva gânduri legate cu deosebire de nevoia de eficiență. Pentru că, în companiile românești, e nevoie de mult mai multă eficiență.

După ce, vreme de 26 de ani, de la sfârşitul lui 1990 şi până astăzi, bătălia pentru eficiență s-a dovedit o mare şcoală, suntem încă marcați de multe nereușite. Dar este tot atât de adevărat că, în numeroase companii private, această bătălie a schimbat în bună măsură modul de a gândi, stilul de viaţă, obiceiurile, comportamentul managerilor, specialiștilor, lucrătorilor.

Creşterea economică, bunăoară, nu a căzut din cer, ca o ploaie de iunie. Este plămădită cu deosebire în acele companii, cele mai multe cu capital privat, în care eficiența este asigurată prin respectul faţă de legităţile obiective, asociat cu un climat competiţional de muncă şi de răsplată a muncii. Dovadă că atunci când propriile interese ale oamenilor ajung să fie cunoscute, înţelese şi respectate, ele influenţează mentalităţile.

Cum ar putea fi însă câştigată partida în toate companiile, în întreaga economie românească? Ce ar putea împinge economia noastră în întregime să lucreze eficient, să-şi reducă substanţial costurile, să-şi mobilizeze optim forţa de muncă şi să-şi intensifice performanţele?

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

 

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close