Antena 3 CNN Economic Accizele, calculate la un curs leu-euro inexistent

Accizele, calculate la un curs leu-euro inexistent

Accizele, calculate la un curs leu-euro inexistent
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Dec 2015   •   13:53

Guvernul Dacian Cioloş va păstra ca referinţă pentru calcularea accizelor din Noul Cod Fiscal, un curs fictiv de 4,7 lei pentru un euro, valabil în 2013. 

 
Astfel, în 2016, fumătorii vor avea de suferit cel mai mult din cauza accizei care va duce la o majorare a preţurilor, scrie Jurnalul Naţional. 
 
Guvernul aduce şi veşti bune pentru anumite categorii accizabile. Maşinile de lux, bijuteriile şi blănurile vor scăpa de accize, iar pentru combustibil, acciza rămâne neschimbată.
 
Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, păstrează ca referinţă acelaşi curs stabilit în septembrie 2013 pentru calcularea accizelor, adică 4,738 lei pentru un euro. Asta deşi cursul anunţat de Banca Central Europeană a suferit mai multe fluctuaţii. 
 
Guvernul nu s-a mai bazat pe aceste schimbări şi a luat în calcul rata inflaţiei doar atunci când a adus un beneficiu Bugetului de Stat. 
 
”(...) este o mică şmecherie că valoarea accizei nu se mai indexează cu inflaţia dacă aceasta este negativă. Cei care au scris Codul ştiau că intrăm într-o zonă cu inflaţie negativă şi au vrut să protejeze veniturile bugetare”, a spus analistul financiar Gabriel Biriș.
 
Guvernul a stabilit că dacă inflaţia va fi negativă nu va mai ţine cont de acesta pentru că acest lucru duce la diminuarea valorii accizelor, scrie Jurnalul Naţional. În primele 10 luni ale anului, Guvernul a adunat peste 21 de miliarde de lei din accize.
 
Pentru anul 2016, Noul Cod Fiscal aduce şi câteva modificări. Fumătorii vor scoate din buzunar 37 de bani în plus pentru fiecare pachet de ţigări, iar cei care folosesc ţigările elecronice nu scapă nici ei de mărirea de 15 lei aplicată pentru fiecare sticluţă de 30 de ml.
 
Vestea bună vine pentru consumatorii băuturilor spirtoase. Acciza la alcool se va diminua cu pâna la 1,4 lei pe hectolitru. Şi pasionaţii de lux şi opulenţă au motive de bucurie: blănurile, bijuteriile şi maşinile de lux nu vor mai fi accizate în 2016.
 

×
Subiecte în articol: accize curs leu euro Dacian Cioloş
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close