Antena 3 CNN Economic Anchetă EXPLOZIVĂ: Fabricile jefuite de băieţii deştepţi

Anchetă EXPLOZIVĂ: Fabricile jefuite de băieţii deştepţi

Anchetă EXPLOZIVĂ: Fabricile jefuite de băieţii deştepţi
02 Iul 2014   •   16:48

Două proiecte imobiliare au luat locul unora dintre cele mai importante uzine bucureştene. Electrotehnica şi Uzina de Motoare Electrice - UMEB - au intrat în proprietatea Broadhurst la sfârşitul anilor '90. Liderii de sindicat au aflat imediat pe pielea lor cum va fi relaţia cu noii proprietari. Dar şi intenţiile lor.  

 
"Broadhurst a ştiut una şi bună: a speculat o piaţă în devenire, au avut şi au un om care ştie bine piaţa de capital şi a ştiut cum să înmulţească, să multiplice banii pentru acest fond" explică Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
 
Iar banii i-au multiplicat în doar câţiva ani, însutit. şi asta pentru că au luat fabricile la preţuri modice: pentru UMEB au scos din buzunar 1 milion de lei pentru pachetul majoritar de acţiuni, iar la Electrotehnica de aproape trei ori mai mult. 
 
Cum au reuşit? Au speculat o lege a privatizării cu multe lacune. Statul a impus numeroase restricţii şi, în schimb, le-a vândut ieftin. O lege păguboasă, după cum arată fostul şef al AVAS, Răzvan Orăşanu.
 
"Spui că investitorul va face nu ştiu câte milioane, va investi în compania respectivă. Şi pentru că va investi nu ştiu câte milioane, tu îi dai compania mai ieftin? Atunci înşeli statul şi contribuabilul şi ne furăm singuri pălăria" spune Orăşanu. 
 
O pălărie de sute de milioane de euro. Pentru că Broadhurst şi-a majorat cota de participare, până când a pus mana pe tot! Miza cea mare, terenurile fabricilor.
 
Cotroceni Park SA este controlat de un off-shore din Cipru, Cotroceni Investments Limited, iar acest off-shore a fost vândut investitorilor israelieni. Prin tranzacţionarea în paradisul fiscal, au evitat astfel plata de taxe in Romania. 
 
Şi asta nu ar fi tot. Pe acest teren a fost ridicat mall-ul AFI Cotroceni. Iar clădirile au fost subevaluate, pentru a se plăti impozite mai mici. Din documentele procurorilor, rezultă că firma a dat o gaură statului de 20 de milioane de lei.
 
Compania susţine că este o neînţelegere.

Aceeaşi soartă a avut-o şi Electrotehnica. Iar afacerea bună au făcut-o tot cei de la Broadhurst. Cele peste 4 hectare din zona Lujerului au fost vândute în decembrie 2006 spaniolilor de la Gran Via pentru mai bine de 30 de milioane de euro.
 
Terenul acum este părăsit, în aşteptarea revenirii pieţei imobiliare. 
 
Reprezentanţii NCH Advisors, administratorii fondului Broadhurst, nu au dorit să ofere explicaţii în cadrul unui interviu.

×
Subiecte în articol: jaf privatizare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close