Antena 3 CNN Economic Auto (P) Care este anvelopa perfect adaptată nevoilor tale?

(P) Care este anvelopa perfect adaptată nevoilor tale?

(P) Care este anvelopa perfect adaptată nevoilor tale?
31 Mar 2017   •   11:06

In articolul de mai jos Anvelope.ro te ajuta sa afli cum sa iti gasesti anvelopele care sunt cele mai bune pentru masina ta.

La ce ar trebui sa ma gandesc la alegerea unor anvelope? Retine ca anvelopele pot arata similar, dar ele pot fi optimizate pentru diferite conditii si utilizari. Gandeste-te la urmatoarele lucruri:

  • In ce conditii meteo conduc eu? Care sunt cele mai rele situatii cu care ma pot confrunta? Ploi abundente, temperaturi ridicate?

  • In cazul in care voi conduce pe drumuri interne, de oras, sau pe autostrazi lungi sau pe drumuri forestiere, imi voi alege anvelopele in functie de diferitele caracteristici de performanta.

  • Care este stilul tau de conducere: iti place sa simti fiecare curba sau vrei sa ai o buna amortizare?

Care sunt tipurile de drumuri pe care conduci? Conditiile diferite de utilizare necesita diferite caracteristici ale pneurilor.

Astfel, pentru un condus in principal in interiorul orasului, fii atent/atenta la:

  • Distanta de franare: anvelope cu distanta optima de franare, atat pe drumuri uscate, cat si umede.

  • Longevitatea anvelopelor: condusul in oras, cu numeroase opriri si porniri, pune presiune mare pe anvelope. Alege anvelopele cu longevitate crescuta.

  • Economie de combustibil: anvelopele cu rezistenta redusa la rulare economisesc combustibilul in mod substantial.

Pentru condusul mai ales pe autostrada, uita-te la:

  • Distanta de franare la viteza mare: pentru siguranta maxima, selecteaza anvelopele care asigura distanta de franare optima pe drumuri uscate, cat si pe drumuri umede.

  • Confort: pentru calatorii lungi, alege pneurile care ofera confort, atat in cea ce priveste nivelul de zgomot, cat si vibratii.

  • Modul de raspuns: selecteaza anvelope care sa asigure o aderenta si o stabilitate excelenta.

Daca conduci pe drumuri neasfaltate:

  • Cauta anvelope care ofera tractiune off-road sau mai cramponate si durabilitate maxima.

Un alt criteriu - care este stilul meu de conducere? Pentru a te asigura ca te bucuri de experienta condusului, cauta anvelope care se potrivesc cu modul in care iti place sa conduci.

Daca iti plac calatoriile confortabile, linistite, alege anvelope care mentioneaza in mod specific confort, deplasare lina si zgomot rutier redus. In general vorbind, anvelopele cu un rating de viteza mai mica (rating T sau H pe peretele lateral al anvelopei) sunt optimizate pentru mai mult confort in loc de o viteza mai mare - dar niciodata nu merg sub viteza specificata de catre producatorul autovehiculului. De asemenea, evita desene sau modele ale benzii de rulare agresive - acestea pot arata bine vizual, dar pot genera zgomot in timpul condusului.

Daca iti place sa simti fiecare curba, opteaza pentru anvelope care ofera precizie de directie crescuta. Acestea sunt adeseori numite anvelope de inalta performanta si au rating de viteza mai mare, ceea ce inseamna ca sunt optimizate pentru a oferi un control mai bun si o experienta de calatorie cat mai precisa.

Care sunt caracteristicile de performanta la ar trebui sa te gandesti?

Tractiunea: aminteste-ti - anvelopele sunt singurul contact al autovehiculului cu drumul, astfel incat aderenta lor joaca un rol esential in siguranta ta. Capacitatea masinii tale de a frana, la randul sau, sau sa ramai stabil la viteze mai mari depind, toate, de aderenta anvelopelor. Fiecare tip de anvelopa este conceput pentru a oferi aderenta in anumite tipuri de conditii meteorologice sau de conditiile de drum - de aceea este atat de important sa te gandesti, cand alegi anvelopele la modul in care conduci si ce tip de aderenta vei avea nevoie.

Longevitate: durata de viata a unui pneu inainte de uzura benzii de rulare este un element important pentru valoarea financiara a anvelopelor. Pot exista diferente mari de kilometraj nu numai in functie de calitatea anvelopei, ci si din design. De exemplu, anvelopele de inalta performanta tind sa aiba o viata a benzii de rulare mai mica decat anvelopele pentru autoturisme, deoarece designul lor este optimizat pentru a creste aderenta si manipularea, care de obicei uzeaza mai repede anvelopele. Dar tine cont de faptul ca modul in care va conduci si daca mentii sau nu presiunea corecta in anvelope are de asemenea un impact.

Eficienta consumului de combustibil: stiai ca unul din fiecare cinci rezervoare de combustibil al unui vehicul este utilizat prin frecarea pneurilor pe drum? Anvelopele pot avea un impact mare asupra consumului de combustibil al autovehiculului. Unele anvelope au si materiale de constructie care ajuta la reducerea frecarii cu soseaua (numita rezistenta la rulare). Cumpararea anvelopelor eficiente din punct de vedere al combustibilului folosit, care ofera o rezistenta redusa la rulare, poate ajuta sa economisiti din combustibil - un alt mod de a va oferi buna valoare pentru bani.

Modul de raspuns: este modul in care vehiculul dumneavoastra raspunde la cerintele conducatorului auto, cum ar fi de directie, accelerare si franare. Este un factor esential, atat in ​​ceea ce priveste siguranta, sa ajute sa mentina vehiculul stabil, si soferul in control, cat si in ceea ce priveste placerea condusului. Pneul joaca un rol foarte important in modul de raspuns al autovehiculului. El transmite instructiunile soferului de la roata la sol. In general, anvelopele de inalta performanta sunt proiectate pentru a maximiza performantele si sa ofere manipulare precisa si in viraje.

Confortul si zgomotul: Confortul in conducere se refera la modul in care anvelopele amortizeaza neregularitatile drumului. Anvelopele care sunt optimizate pentru un confort mai bun au fost proiectate special pentru a ajuta la absorbtia loviturilor. Un alt element pentru o calatorie placuta este o plimbare linistita. Acest lucru este determinat de un design al benzii de rulare a unei anvelope - cantitatea de santuri din pneu si pozitia lor. In general, cu cat un design de anvelope arata mai agresiv, cu atat este mai mare probabilitatea ca aceasta sa genereze zgomot. Dar, amintiti-va ca, in plus, canalele joaca un rol si in furnizarea de aderenta pe teren.

Drum bun si nu uita sa conduci cu prudenta!

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close