Antena 3 CNN Economic Auto România ar putea produce o mașină electrică, ieftină și bună. Modelul a fost prezentat la Cluj

România ar putea produce o mașină electrică, ieftină și bună. Modelul a fost prezentat la Cluj

România ar putea produce o mașină electrică, ieftină și bună. Modelul a fost prezentat la Cluj
29 Sep 2016   •   22:48

Macheta primei maşini electrice low-cost, 100% produsă şi concepută în România, a fost prezentată, joi seară, în cadrul deschiderii festivalului de arte digitale, organizat de Institutul Francez Cluj şi Centrul Cultural German. 

Maşina cântăreşte aproximativ 300 de kilograme, este făcută din fibră de carbon, este gândită pentru două persoane, poate atinge o viteză de 45 km/h şi are o autonomie de 100 de kilometri. Cu o baterie auxiliară ar putea atinge o autonomie de 200 de kilometri. 

"Acum ne ocupăm de partea de propulsie şi vrem să o dezvoltăm aici, în România, complet. Bateriile sunt la fel ca cele din telefoanele noastre, motorul electric, care va fi folosit şi în regim de generator la frânare, va fi dotat cu magneţi permanenţi", a declarat, joi, în cadrul lansării machetei, Ştefan Breban, care este unul din reprezentanţii echipei ce a creat această maşină. 

El a explicat că s-a ales viteza de 45 de km/h pentru această primă versiune deoarece omologarea şi toate documentele şi acordurile sunt mai uşor de obţinut la această viteză, dar că se lucrează şi la o a doua versiune, deoarece vehiculul poate atinge 80 km/h. Deşi a fost gândită ca maşină utilizabilă în oraş, în cea de-a doua versiune ea ar putea fi condusă şi pe drumurile naţionale dintre oraşe. 

"Capacitatea bateriei este de 3 kilowaţi oră la proiectul acesta, iniţial, de 45 de km/oră, iar încărcarea va putea fi făcută în 3-4 ore, pentru a atinge capacitatea maximă. Vehiculul este prevăzut, deocamdată, astfel încât să asigure deplasarea din punctul A în punctul B. Elementele auxiliare vor fi dezvoltate, dar vor costa în plus. Şi asta va penaliza un pic autonomia", a spus Breban. 

De asemenea, structura de rezistenţă a fost realizată dintr-un material compozit de către un cercetător de la UBB, care face ca maşina, deşi uşoară, să fie sigură. 

La rândul său, belgianul Henri Jonckheere, care este directorul unei companii IT înfiinţată la Cluj şi iniţiatorul proiectului, a explicat că are ideea creării acestei maşini de şapte ani, dar numai în urmă cu trei şi-a pus foarte serios problema dacă o va face sau nu şi a început să îşi caute specialişti pe care să îi includă în echipă. 

"Maşina este pentru două persoane, se poate parca şi perpendicular, ar costa în jur de 5.000 de euro, iar construcţia primului prototip începe luni, cu compania Aro. Avem nevoie de doar 10 prototipuri pentru a o omologa şi vom începe în martie-aprilie producţie de serie", a spus Jonckheere. 

La rândul său, primarul Emil Boc, prezent la lansarea machetei, a afirmat că se poate gândi la o serie de facilităţi pentru şoferii care conduc maşini electrice. Printre acestea s-ar putea număra permisiunea ca aceştia să poată conduce pe benzile dedicate transportului în comun, dar şi crearea de staţii de alimentare.

"Prin acestea, sperăm să încurajăm cât mai mulţi clujeni să folosească transportul viitorului care este transportul verde", a spus Boc. 

Primarul a declarat că este foarte 'tentantă' ideea de a conduce o asemenea maşină, mai ales pe străzile foarte aglomerate din Cluj, care este în acest moment al doilea oraş al ţării din punct de vedere al populaţiei, dar şi economic sau din alte puncte de vedere. 

Maşina, botezată Go4Two, a fost creată de compania Atracore, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună cu care are un proiect de cercetare, iar un alt membru al echipei provine de la Universitatea Babeş-Bolyai. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: masina electrica Cluj
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close