Antena 3 CNN Economic Avocatul Gheorghe Piperea, la Daily Income: Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune, dar ANAF a început greşit această campanie

Avocatul Gheorghe Piperea, la Daily Income: Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune, dar ANAF a început greşit această campanie

Avocatul Gheorghe Piperea, la Daily Income: Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune, dar ANAF a început greşit această campanie
30 Mar 2015   •   10:41

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat, luni, la "Daily Income", ultimele acţiuni ale ANAF privind combaterea evaziunii fiscale.

"Suntem în zona de exces de zel, care duce către abuz. Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune fiscală, dar cred că s-a început greşit această campanie. Ar fi o ţintă mult mai interesantă. 90% din producţia de alcool din România este o producţie cu evaziune fiscală. Este o zonă în care se ascunde faptul că se încasează nişte bani, se vehiculează mai mult cash. Vorbim de peste 1,5 miliarde de euro evaziune fiscală anual" a spus Gheorghe Piperea la Antena 3.

"În comparaţie cu această sumă uriaşă, restul păleşte. Nu cred că vorbim de mai mult de 200 de milioane de euro în această zonă a comerţului mic" crede avocatul.

Adrian Măniuţiu a prezentat cazul magazinului închis 30 de zile pentru că din casă lipseau 50 de lei, în condiţiile în care firma care deţine respectivul magazin este un contribuitor important la bugetul de stat.

"Până şi sancţiunile contravenţionale au grad de individualizare. Asta este sancţiunea a doua cea mai gravă. Cred că pentru sume de acest gen, în condiţiile în care unitatea are cifră de afaceri ce generează milioane de euro la bugetul de stat, ar putea primi o amendă contravenţională mare, care să vizeze şi managerii. Dar în niciun caz să ajungi atât de repede la închidere" a afirmat Gheorghe Piperea.

Avocatul a comentat şi cazurile de la Cluj, acolo unde inspectorii ANAF au apelat la o formă de flagrant, întinzându-le diverse curse firmelor care îşi desfăşoară activitatea într-un centru comercial.

"Persoanele respective se joacă cu focul. Este abuz în serviciu, în formă foarte gravă. Acest gen de provocare al flagrantului este specific procedurilor penale, specifice infracţiunilor greu de dovedit. Dar pentru asta este nevoie de autorizări prealabile. Este extrem de periculos ce fac oamenii aceia" a mai spus Gheorghe Piperea.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close