Antena 3 CNN Economic Banci Avertismentul BNR: Risc mare pentru două bănci

Avertismentul BNR: Risc mare pentru două bănci

Avertismentul BNR: Risc mare pentru două bănci
16 Oct 2016   •   12:30

Conversia creditelor în franci la cursul istoric ar face ca două bănci să aibă probleme mari de solvabilitate, avertizează BNR. Rata fondurilor proprii ale celor două bănci, care nu au fost nominalizate, ar ajunge sub pragul minim regulamentar, scrie Digi24.

„Probleme de solvabilitate” nu înseamnă, însă, că sunt într-o situație fără ieşire. Ar avea goluri de capital şi acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă. Situaţia poate fi complicată când acţionarii nu ar avea bani, dar şi atunci se găsesc soluţii, cum ar fi preluarea.

Mesajul este că sistemul nu este în pericol, însă e slăbit. Deşi s-au înjumătăţit în ultimii opt ani, creditele în franci elveţieni continuă să atârne greu în portofoliul băncilor. O treime dintre aceste împrumuturi au devenit neperformante, au întârzieri la plata ratelor mai mari de trei luni. Însă datele Băncii Naţionale arată că cele mai multe restanţe sunt la creditele mai mici în franci.

BNR avertizează că, în total, şase bănci ar fi afectate de conversia creditelor în franci elveţieni. Solvabilitatea lor va ajunge sub nivelul prudenţial, iar în cazul a două dintre ele fondurile proprii nu ar mai ajunge nici la nivelul minim cerut de lege.

Ca să nu stârnească panică, BNR nu a făcut publice numele băncilor ale căror afaceri ar fi dezechilibrate de conversia creditelor în franci la cursul valutar din perioada în care au fost acordate.

×
Subiecte în articol: BNR avertisment banci credit franci elvetieni
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close