Antena 3 CNN Economic Banci Băsescu: Băncile străine să fie responsabile şi să finanţeze băncile româneşti

Băsescu: Băncile străine să fie responsabile şi să finanţeze băncile româneşti

Băsescu: Băncile străine să fie responsabile şi să finanţeze băncile româneşti
Sursa foto: traian basescu
04 Feb 2009   •   11:40

Traian Băsescu pledează pentru responsabilitatea băncilor străine, care sunt acţionari majoritari la băncile româneşti. ?Nu vorbesc de soliditatea sistemului bancar românesc, băncile româneşti sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de surse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească?, a declarat şeful statului, întors din vizita de stat din Ungaria.
?Nu pot fi fericiţi la privatizare ( n.r. acţionarii străini) şi să nu îşi facă obligaţiile faţă de economia românească mai târziu?, a continuat Băsescu.
România va ridica această problemă cu ocazia Consiliului European din martie.
?Apreciem că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă, care au acţionariatul majoritar în băncile din România. De altfel, aici este şi diferenţa consistentă între ţările din zona euro şi ţările care nu sunt în zona euro, cum este România şi Ungaria?, a continuat preşedintele.
?Modul cum s-a făcut simţit sprijinul european pentru statele din zona euro este diferit consistent de modul cum au fost sprijinite statele care nu sunt în zona euro. Şi de aceea mi-am permis să apreciez responsabilitatea băncilor-mamă: fie că sunt în Austria, fie că sunt în Germania, în Franţa sau oriunde or fi, în state din zona euro, au obligaţia să continue să finanţeze băncile al cărui acţionariat majoritar îl deţin în România. Iar aici politica făcută de Uniune, implicit de Comisie, de Banca Centrală Europeană, trebuie să fie de alocare de resurse financiare, destinate transferului în băncile din statele care nu sunt în zona euro?, a încheiat şeful statului.
Economiştii şi bancherii se tem ca, din cauza lichidităţilor scăzute şi a neîncrederii în România, băncile-mamă din Europa să îşi lase fiicele de la noi din ţară cu mai puţini bani decât ar trebui, transmite Gândul. Banca Naţională dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
?Nu se observă o retragere a banilor de la bănci şi avem angajamente că băncile-mamă cel puţin îşi vor menţine liniile de finanţare?, a declarat marţi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), citat de cotidian.
În urmă cu o săptămână, al doilea om în stat, preşedintele Senatului Mircea Geoană declara, în cadrul unei emisiuni televizate că marile bănci care au filiale în România îşi retrag sursele de finanţare către băncile-mamă. Potrivit preşedintelui PSD, aceste repatrieri de profit se fac prin intermediul off-shore-urilor
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close