x close

Fii alături de noi!

Ce se întâmplă cu programul Prima Casă. Anunțul a fost făcut astăzi

de D.G.   •   03 Feb 2016   •   20:35
Ce se întâmplă cu programul Prima Casă. Anunțul a fost făcut astăzi 817
Nicio banca nu si-a anuntat intentia de a renunta la Prima casa, a informat miercuri Ministerul Finantelor Publice, pe fondul ingrijorarilor ca institutiile bancare s-ar putea retrage din program din cauza legii darii in plata, scrie Ziare.com.

"Mentionam ca FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - n.red.) a emis garantii in numele si contul statului, pentru credite acordate in cadrul programului Prima casa si in luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia sa de a renunta la Prima casa", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Totodata, reprezentantii Finantelor au precizat ca plafonul total de garantare aferent programului Prima casa pentru anul 2016 este de aproape 1,7 miliarde de lei.

"Finantatorii participanti in cadrul programului acorda actualmente credite Prima casa, in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015 precum si din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172.580.733 lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei.

Dupa utilizarea sumelor mentionate mai sus, de 390.330.155 de lei, institutiile finantatoare vor acorda credite in cadrul programului Prima casa in baza alocarii plafonului suplimentar de garantii de 1,3 miliarde de lei, in conformitate cu HG nr.1016/30.12.2015", se detaliaza in documentul citat.     

Comunicatul Ministerului Finantelor vine dupa ce Raiffeisen Bank a majorat avansul pentru creditele imobiliare standard in lei la 35% si pentru cele in euro la 40%, din cauza legii darii in plata, iar presedintele institutiei bancare, Steven van Groningen, a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca banca ar putea renunta si la programul Prima casa.
poza

Actualitate

Cea mai puternica rugaciune a parintelui Arsenie Boca! Te dezleaga de orice

Această rugăciune este recomandat să se spună atunci când te simți încărcat de păcate, nemărturisiri, când ai foarte multe griji pe cap și când evenimentele negative din viața ta par a...

26 Iul 2016  •  14:38

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Echipa În Premieră a demonstrat de nenumărate de ori un profesionalism rar în România și acest lucru se vede și în premiile pe care echipa le-a adunat în decursul anilor, în...

sati