Antena 3 CNN Economic Banci Decizia luată de o bancă din România după ce a fost promulgată Legea dării în plată

Decizia luată de o bancă din România după ce a fost promulgată Legea dării în plată

Decizia luată de o bancă din România după ce a fost promulgată Legea dării în plată
Sursa foto: Foto: pixabay.com
03 Mai 2016   •   11:52

Al patrulea grup bancar elen, Alpha, a majorat avansul pentru creditele imobiliare în lei de la 15% la 30%, după ce Legea dării în plată a fost promulgată la finele săptămânii trecute în Monitorul Oficial. În ceea ce priveşte avansul pentru creditele în euro, acestea au crescut de la 25% la 40%, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

În ultimele luni, bancherii au anunţat că vor înăspri condiţiile de creditare şi vor creşte avansul pentru creditele imobiliare. Câteva bănci din sistem au modificat deja condiţiile de acordare a împrumuturilor.

De pildă, Raiffeisen Bank a fost prima instituție bancară care a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare. Astfel, banca crescut avansul necesar accesării unui împrumut ipotecar în lei de la 15% la 35%.

Bancpost a majorat avansul pentru la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru creditele acordate în moneda europeană. Înainte, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. În ceea ce priveşte creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanţată, la 57% din valoarea garanţiei, de la 75%.

La începutul lunii martie, Intesa Sanpaolo Bank a majorat cu cel putin 5 puncte procentuale avansul necesar pentru creditele de investiţii imobiliare persoane fizice (achiziţe imobil), atât în lei, cât şi în euro, altele decât cele garantate de stat. În prezent, banca solicit un avans de cel puţin 20% din valoarea investiţiei pentru creditele ipotecare în lei şi de minim 20% pentru cele în euro. În acelaşi timp, avansul minim la creditul pentru investiţii imobiliare oferit românilor cu domiciliul în Italia este de 25%, faţă de cei 20%.

Şi BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de active, a anunţat, recent, că a schimbat avansul privind creditele ipotecare în euro acordate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, la 50%, câtă vreme pentru împrumutirle în aceeaşi monedă, însă pe o durată mai mică, avansul este de 25%.

Mai mult, pe capital.ro.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close