Antena 3 CNN Be EU Be EU: Diferențe uriașe pe piața muncii. Cât de mult muncesc românii

Be EU: Diferențe uriașe pe piața muncii. Cât de mult muncesc românii

Be EU: Diferențe uriașe pe piața muncii. Cât de mult muncesc românii
02 Iul 2016   •   10:04

România este printre primele țări când vine vorba de muncitori fără forme legale. Angajații la negru, al căror număr ar fi, potrivit Consiliului Fiscal, de 1,5 milioane de persoane produc o evaziune fiscală de peste 4 miliarde de euro anual.

Potrivit unui eurobarometru, România se afla, în 2014, pe locul 3, alături de Grecia și Slovenia în topul țărilor unde cetățenii au recunoscut că au primit salarii în plic.

Fenomenul muncii la negru este cel mai întâlnit în construcții. Oficialii din Ministerul Muncii recunosc că munca la negru este destul de greu de controlat sau eliminat.

Pe lângă cei care lucrează fără nicio formă legală, mai există angajații care, pe cartea de muncă primesc salariul minim pe economie iar în plic își primesc restul de bani negociați. Numărul acestora este greu de cuprins în statistici.

Reprezentanții patronatelor sunt de părere că munca la negru este un fenomen alimentat în special de taxele prea mari.

În 2015, economia informală se ridica la 20% din PIB-ul UE. Din acest motiv, Comisia Europeană lua în considerare înființarea unei platforme comune de legi, care să combată munca la negru, ca fenomen european.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de sâmbătă a emisiunii Be EU, realizată de Sabina Iosub, la Antena 3.

 

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close