Antena 3 CNN Economic Biz News Iancu Guda, câștigătorul bursei oferite de Antena3: “Accesul la programul MBA Sheffield a fost esenţial pentru a prelua poziţia de director general”

Iancu Guda, câștigătorul bursei oferite de Antena3: “Accesul la programul MBA Sheffield a fost esenţial pentru a prelua poziţia de director general”

Iancu Guda, câștigătorul bursei oferite de Antena3: “Accesul la programul MBA Sheffield a fost esenţial pentru a prelua poziţia de director general”
27 Oct 2015   •   18:28

Cum devenim profesioniști în domeniul nostru? Cum ne construim o carieră și în ce cursuri investim pentru a ajunge la performanțele dorite? Iancu Guda, Director General Coface Credit Management Services și câștigătorul bursei integrale oferite de Antena 3 pentru programul Executive MBA la Universitatea Sheffield în 2014, ne vorbește despre lungul drum spre succes.

1. În 2014 ai câștigat o bursă integrală pentru programul MBA la Universitatea Sheffield, oferită de Antena 3. Ce a însemnat concret acest lucru pentru tine din punct de vedere profesional?
IG: In primul rand, am perceput castigarea bursei drept o recunoastere a intregului parcurs profesional, al background-ului academic si a experientei acumulate. In al doilea rand, am avut un sentiment puternic de responsabilizare. Numarul mare de candidati, calitatea ridicata a aplicatiilor si faptul ca am intrunit in unanimitate aprecierea membrilor comisiei, m-au motivat foarte mult. De aceea, cand am inceput acest Executive MBA, mi-am promis ca nu o sa-mi bat joc de aceasta oportunitate. Din punct de vedere profesional, accesul la programul Executive MBA Universitatea Sheffield, precum si intreg background-ul acumulat anterior, m-au promovat pentru a prelua pozitia de director general al companiei Coface, divizia de servicii, lider global in servicii integrate de credit risk management.

2. Lucrezi la Coface dar ești și lector la Institutul Bancar Român, când ai timp să urmezi cursurile programului MBA?
IG: Timpul dedicat programului MBA Universitatea Sheffield nu este enorm: exista opt module pe an, fiecare modul implica trei zile / luna cu predare in Bucuresti, in conditiile in care lectorii din Anglia si / sau Grecia se deplaseaza aici. Intr-adevar, studiul individual conteaza foarte mult, iar aici depinde de fiecare student cat timp doreste sa aloce. In general, totul este o reflexie in oglinda: daca oferi putin timp si tratezi lucrurile superficial, nu vei obtine mare lucru.
In ceea ce ma priveste, am preferat intotdeauna sa nu iau liftul catre succes. Prefer scarile, drumul este mai greu, dar mai sigur. Desigur, sunt foarte multe sacrificii. Atributiile extinse din cadrul Coface CMS ca si director general, responsabilitatea de lector la IBR, implicarea in boardul executiv a doua mari asociatii din Romania, studiul pentru doua certificate foarte importante pe care incerc sa le obtin in paralel (CFA nivelul III si lector pentru CEFA) precum si seminariile predate periodic la diferite universitati, toate acestea imi ocupa foarte mult timp. Cand am acest timp? Saptamana are sapte zile, ziua are 24 de ore, iar ora are 60 de minute. Daca vei respecta timpul, cea mai pretioasa resursa, si timpul te va respecta pe tine. Cred ca un alt ingredient esential este pasiunea: daca iubesti ceea ce faci, nu vei munci nicio zi!

3. Cum sunt profesorii? Vin din industrie sau din mediul academic?
IG: Apreciez foarte mult la profesori faptul ca imbina armonios background-ul academic cu experienta practica la nivel foarte inalt; faptul ca reusesc sa creeze o atmosfera foarte relaxata in timpul predarii si a dezbaterilor interactive; faptul ca nu ofera tot timpul raspunsurile pe care le cunosc ci raspund prin intrebari cheie; faptul ca reusesc sa surprinda esenta unor domenii vaste intr-un timp atat de scurt; faptul ca ne provoaca sa gandim critic si foarte aplicat. Majoritatea profesorilor sunt foarte buni, si ne deschid usa. De intrat, trebuie sa intre fiecare singur!

4. Cum sunt cursurile? Cât de aplicat este un astfel de program? Ai vreo materie preferată?
IG: Fiecare curs este urmat de o lucrare practica. Fie ca este vorba de resurse umane, logistica, strategie, business economics, analiza financiara sau marketing, fiecare subiect trebuie aplicat pe organizatia unde lucrezi. Accesul la informatie practic este nelimitat. Ca si student al Executive MBA Universitatea Sheffield, ai acces la cele mai importante jurnale stiintifice si biblioteci virtuale din lume. Profesorii te indruma sa folosesti cele mai recente articole stiintifice pentru a fi la curent cu ultimele cercetari, sa gasesti literatura pro si contra care iti formeaza un mod de gandire foarte critic si argumentat, sa cauti solutii academice la cele mai actuale si pragmatice probleme cu care se confrunta corporatiile. Cu alte cuvinte, auzi in sala de la profesori si colegi, vezi si citesti in articolele stiintifice si faci prin proiectul individual sau de grup, deci treci prin toate etapele de invatare! In ceea ce ma priveste, intotdeauna am fost pasionat de finante si matematica, deci business economics si analiza financiara sunt materiile mele preferate. Totusi, modulul de marketing si cel de strategie cred ca au contribuit cel mai mult la dezvoltarea mea!

5. Cine crezi că ar trebui să urmeze un astfel de program? În ce măsură crezi că aceste cursuri sunt cu adevarat importante pentru dezvoltarea profesională?
IG: Oricine este bun, si vrea sa fie si mai bun. Oricine este curios si doreste sa invete, pentru a se schimba pe el si tot ceea ce este in jurul lui. Oricine vrea sa-si foloseasca noile virtuti dobandite, nu ca pe un repros la adresa viciilor celorlalti, ci care vrea sa inspire prin exemplu si sa-i determine pe cei din jurul sau sa fie mai buni.
Educatia, in general, este foarte importanta pentru activitatea profesionala la cel mai inalt nivel. Asa cum nu ne dorim sa vedem doctori care opereaza oameni cu superficialitate si amatorism, in aceeasi masura un profesionist adevarat trebuie sa cunoasca foarte bine domeniul in care activeaza, indiferent care este acela. Este cu atat mai adevarat in cazul finantelor, deoarece impactul deficiziilor financiare se reflecta la nivelul intregii organizatii.
Cred ca un MBA, facut cum trebuie, este foarte important pentru dezvoltarea profesionala. Cum? Prin: networking-ul dezvoltat si apartenenta la comunitatea de absolventi, informatiile dobandite si abilitatile dezvoltate, capacitatea de a vorbi si intelege limbajul colegilor din alte departamente (marketing, logistica, vanzari, resurse umane, financiar) un atribut esential pentru un lider de succes. In acelasi timp, cred cu tarie ca nu diploma in sine este cea care iti asigura promovarea in cariera. Nu exista garantii, decat aceea ca, daca studiezi pentru o diploma, vei obtine o diploma!


Universitatea Sheffield este una din cele mai bune universitati britanice clasata in top 10 in UK iar in anul 2011 a fost desemnata Universitatea Anului, conform Times Higher Education.

Programul EMBA al Universitatii Sheffield este predat cu succes in Marea Britanie cat si in regiunea S-E europeana in tari ca Grecia, Serbia , Ucraina, Turcia si Romania. Inscrierile pentru programul EMBA se pot face pana pe data de 7 noiembrie 2015.

×
Subiecte în articol: antena3 bursa
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close